torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Balder intar Köpenhamn

När Rapidus i höstas gjorde en genomgång av de svenska fastighetsbolagens aktivitet i Köpenhamn var Wihlborgs och Norrporten de klart största aktörerna. Nu har även Balder på allvar tagit steget över Sundet genom ett förvärv av bostadsfastigheter till ett värde av 1,3 miljarder kronor.

Affären blev klar i mitten av förra veckan och gäller ett bostadskvarter i stadsdelen Østerbro. Säljare är kraschade Amagerbanken. Kvadratmeterpriset på lägenheterna ligger på runt 30.000 kronor.

— I dag är priset i Köpenhamn lägre än både Malmö och Göteborg. Min gissning är att Köpenhamnspriset kommer ikapp igen, men det kan ta några år. Kortsiktigt är det fortfarande mycket oroligt, säger Balders VD och storägare Erik Selin.

Sedan något år tillbaka har Balder tittat mer aktivt på fastighetsmarknaden i Köpenhamn och enligt Erik Selin har aptiten på objekt i Öresundsregionen inte mättats med den aktuella affären.

Sedan tidigare äger Balder ett antal mindre, kommersiella fastigheter i Köpenhamn.

Joel Lyth

När Rapidus i höstas gjorde en genomgång av de svenska fastighetsbolagens aktivitet i Köpenhamn var Wihlborgs och Norrporten de klart […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.


 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Kjell & Companys aktie i fritt fall

  Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

 • Doxa säljer hälften av Karlastaden

  Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

 • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

  Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

 • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

 • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

  Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

 • Wihlborgs gör rekord

  Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

 • Tisdagens rapporter

  Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]

 • Nybyggandet kan bromsas

  Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]