tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony Ericsson flyttar japaner till Lund

|  , ,
|  

Sonys övertagande av Sony Ericsson öppnar möjligheter i Lund. Men nu måste banden mellan Skåne och Japan stärkas. Det säger VD Bert Nordberg i en intervju med Rapidus.

Ännu ligger Sony lågt med planerna för anläggningen utmed E22 i Lund. Sony Ericsson ska leverera en sista kvartalsrapport till ägarduon innan de går skilda vägar i januari. Men för Rapidus lyfter Bert Nordberg en aning på locket.

— Rollen för Lund är tills vidare att köra telefonbiten, men min förhoppning är att kunna bredda verksamheten. TV, tablets och andra konsumentprodukter innehåller i dag Android och det är det vi sysslar med i Lund.

En av Bert Nordbergs viktigaste uppgifter blir att arbeta med företagskulturen. Bland annat vill han dubbla antalet japanska ingenjörer i Skåne. I dag sitter ett trettiotal utvecklare från Japan här.

— Jag vill öka antalet japaner i Lund kraftfullt. När det nu blir en ägare istället för två är det viktigt att öka den kulturella förståelsen för varandra, säger Bert Nordberg.

Sedan beskedet kom i oktober att Sony köper ut Ericsson från samriskbolaget har det spekulerats i vad det innebär för Skåne. Tongångarna har varit övervägande negativa. Men igår kom nyheten att koncernens formella huvudkontor flyttas från London till Lund, i och med att Bert Nordberg själv blir Malmöbo.

— Det är inte ett amerikanskt bolag som köpt oss, utan Sony har en mer långsiktig och sansad strategi. Det är i dag helt nödvändigt att ha smartphone-funktionalitet kopplad till andra produkter och Sony är där helt beroende av Lund. Men det är klart att de tar alla chanser att spara pengar. Det gäller att visa vad vi kan tillföra. Jag får jobba halvtid som säljare för Skåne, säger Bert Nordberg.

Sony Ericsson har 3.000 anställda i Lund men även avdelningar i London, Silicon Valley, Beijing och Tokyo – där Sony har sitt huvudkontor. Förutom elektronik sysslar Sony med underhållningsprodukter som film och musik. I koncernen finns cirka 170.000 anställda.

Kristian Svensson

Sonys övertagande av Sony Ericsson öppnar möjligheter i Lund. Men nu måste banden mellan Skåne och Japan stärkas. Det säger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.