Sonys övertagande av Sony Ericsson öppnar möjligheter i Lund. Men nu måste banden mellan Skåne och Japan stärkas. Det säger VD Bert Nordberg i en intervju med Rapidus.
Ännu ligger Sony lågt med planerna för anläggningen utmed E22 i Lund. Sony Ericsson ska leverera en sista kvartalsrapport till ägarduon innan de går skilda vägar i januari. Men för Rapidus lyfter Bert Nordberg en aning på locket.
— Rollen för Lund är tills vidare att köra telefonbiten, men min förhoppning är att kunna bredda verksamheten. TV, tablets och andra konsumentprodukter innehåller i dag Android och det är det vi sysslar med i Lund.
En av Bert Nordbergs viktigaste uppgifter blir att arbeta med företagskulturen. Bland annat vill han dubbla antalet japanska ingenjörer i Skåne. I dag sitter ett trettiotal utvecklare från Japan här.
— Jag vill öka antalet japaner i Lund kraftfullt. När det nu blir en ägare istället för två är det viktigt att öka den kulturella förståelsen för varandra, säger Bert Nordberg.
Sedan beskedet kom i oktober att Sony köper ut Ericsson från samriskbolaget har det spekulerats i vad det innebär för Skåne. Tongångarna har varit övervägande negativa. Men igår kom nyheten att koncernens formella huvudkontor flyttas från London till Lund, i och med att Bert Nordberg själv blir Malmöbo.
— Det är inte ett amerikanskt bolag som köpt oss, utan Sony har en mer långsiktig och sansad strategi. Det är i dag helt nödvändigt att ha smartphone-funktionalitet kopplad till andra produkter och Sony är där helt beroende av Lund. Men det är klart att de tar alla chanser att spara pengar. Det gäller att visa vad vi kan tillföra. Jag får jobba halvtid som säljare för Skåne, säger Bert Nordberg.
Sony Ericsson har 3.000 anställda i Lund men även avdelningar i London, Silicon Valley, Beijing och Tokyo – där Sony har sitt huvudkontor. Förutom elektronik sysslar Sony med underhållningsprodukter som film och musik. I koncernen finns cirka 170.000 anställda.
Kristian Svensson