tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Sony Ericsson flyttar japaner till Lund

|  , ,
|  

Sonys övertagande av Sony Ericsson öppnar möjligheter i Lund. Men nu måste banden mellan Skåne och Japan stärkas. Det säger VD Bert Nordberg i en intervju med Rapidus.

Ännu ligger Sony lågt med planerna för anläggningen utmed E22 i Lund. Sony Ericsson ska leverera en sista kvartalsrapport till ägarduon innan de går skilda vägar i januari. Men för Rapidus lyfter Bert Nordberg en aning på locket.

— Rollen för Lund är tills vidare att köra telefonbiten, men min förhoppning är att kunna bredda verksamheten. TV, tablets och andra konsumentprodukter innehåller i dag Android och det är det vi sysslar med i Lund.

En av Bert Nordbergs viktigaste uppgifter blir att arbeta med företagskulturen. Bland annat vill han dubbla antalet japanska ingenjörer i Skåne. I dag sitter ett trettiotal utvecklare från Japan här.

— Jag vill öka antalet japaner i Lund kraftfullt. När det nu blir en ägare istället för två är det viktigt att öka den kulturella förståelsen för varandra, säger Bert Nordberg.

Sedan beskedet kom i oktober att Sony köper ut Ericsson från samriskbolaget har det spekulerats i vad det innebär för Skåne. Tongångarna har varit övervägande negativa. Men igår kom nyheten att koncernens formella huvudkontor flyttas från London till Lund, i och med att Bert Nordberg själv blir Malmöbo.

— Det är inte ett amerikanskt bolag som köpt oss, utan Sony har en mer långsiktig och sansad strategi. Det är i dag helt nödvändigt att ha smartphone-funktionalitet kopplad till andra produkter och Sony är där helt beroende av Lund. Men det är klart att de tar alla chanser att spara pengar. Det gäller att visa vad vi kan tillföra. Jag får jobba halvtid som säljare för Skåne, säger Bert Nordberg.

Sony Ericsson har 3.000 anställda i Lund men även avdelningar i London, Silicon Valley, Beijing och Tokyo – där Sony har sitt huvudkontor. Förutom elektronik sysslar Sony med underhållningsprodukter som film och musik. I koncernen finns cirka 170.000 anställda.

Kristian Svensson

Sonys övertagande av Sony Ericsson öppnar möjligheter i Lund. Men nu måste banden mellan Skåne och Japan stärkas. Det säger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.