fredag 17 maj 2024

inloggad som

EU-miljoner ger Medicon Valley lyskraft

Medicon Valley måste sättas på kartan för att inte bli akterseglat av andra kluster. Det menar Medicon Valley Alliance och Invest in Skåne, som nu fått 14,5 miljoner kronor från EU:s Interregprogram för att lyfta fram regionens styrkor inom läkemedel, medicin och bioteknik.

Den totala projektbudgeten är 29 miljoner kronor, varav Invest in Skåne och Medicon Valley Alliance står för hälften. Med som utförare är även Copenhagen Capacity. 

— Medicon Valley är ett välkänt varumärke internationellt, men för att inte alla andra kluster ska springa om oss måste vi konkretisera vad som gör oss unika och sedan marknadsföra det på allvar på ett globalt plan, säger projektledare Lovisa Sunesson på Invest in Skåne.

Bakgrunden till projektet är en omfattande analys av världens life science-kluster, gjord av PricewaterhouseCoopers förra året. PwC konstaterar att Medicon Valley är ett moget kluster, men inte i världsklass. För att nå dit ska spetsområden nu definieras och en gemensam vision och marknadsföringsplan för båda länderna tas fram för att locka internationella investeringar och bolag.

Life science-bolagen i Skåne och Köpenhamn ska också förberedas på att bli internationaliserade, bland annat genom att introduceras för nya affärskulturer och lära sig presentera sig för internationella riskkapitalister.

Den senaste kartläggningen av Medicon Valleys styrkor gjordes 2002, så det är hög tid för projektet, menar Lovisa Sunesson.

— För tio år sedan hade man ett vertikalt tänk, medan vi i dag måste titta mer horisontellt. IT och telekom eller en process inom miljöteknik kan kanske kombineras med medicin, säger hon.

Medicon Valley måste sättas på kartan för att inte bli akterseglat av andra kluster. Det menar Medicon Valley Alliance och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]