torsdag 25 april 2024

inloggad som

Brasiliansk fusion räddar Ospol

Efter fler år på svältkur har dentalteknikbolaget Ospol i Malmö hittat en räddningsplanka i Sydamerika. Bolaget fusioneras nu med den brasilianska implantattillverkaren Exopro, grundad av den prisbelönte Göteborgsprofessorn Per-Ingvar Brånemark.

Exopro grundades i slutet av 1980-talet. Basen är mångårig forskning av Per-Ingvar Brånemark, professor emeritus i anatomi vid Göteborgs universitet och en tongivande pionjär inom implantatteknik. Sedan 2004 är bolaget baserat i Brasilien. I dag har Exopro knaprat åt sig en femprocentig marknadsandel i flera sydamerikanska länder.

— Men vi finns inte i Europa eller Asien, det var delvis därför vi ville fusioneras med Ospol, säger Exopros VD Fabio Giannini.

Exopro sysselsätter ett 100-tal personer inklusive underleverantörer och har flera institutionella investerare i ägarkretsen. Ospol har haft det tufft ekonomiskt sedan det såldes för en symbolisk summa av börsnoterade Biolin 2008. Bland annat har ledningen delvis gått utan lön. Fusionen var sista chansen att rädda bolaget, menar forskningschefen och delägaren Göran Urde.

— Annars hade vi inte orkat längre, säger han.

Nu ska Ospols och Exopros implantatsystem jämkas samman, bland annat ska tandkronor och broar kunna fästas med samma metod ovanpå implantaten. Parallellt ska Ospols produkter certifieras för den sydamerikanska marknaden och Exopros för den europeiska och asiatiska.

Enligt Göran Urde kommer Ospol att bli kvar i Malmöområdet och fungera som ett självständigt varumärke även framöver. På sikt räknar han med nyanställningar. Ospol sysselsätter i dag en handfull personer och omsatte senaste räkenskapsåret 7,2 miljoner kronor, med en liten förlust på 100.000 kronor.

Erik Olausson

Efter fler år på svältkur har dentalteknikbolaget Ospol i Malmö hittat en räddningsplanka i Sydamerika. Bolaget fusioneras nu med den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.