lördag 4 maj 2024

inloggad som

Miljonsatsning ger ny Malmöinkubator

Malmö stad har beslutat dra igång en ny inkubator med inriktning mot personalintensiva branscher. Lokaler har redan valts ut och 17 miljoner kronor är avsatta för de första tre årens drift.

Inkubatorn ska inrättas i det som tidigare var Magistratsskolan, vid Triangeln i centrala Malmö. Dit ska affärsidéer slussa från olika stadsdelar, inte minst de som präglas av hög arbetslöshet. Fokus ligger på företag som har nära till marknaden och snabbt kan skapa nya arbetstillfällen. Målet är att mangla fram ett tiotal nya bolag om året.

— Det ska inte vara bolag som bygger på forskning eller avancerad teknik, dem skickar vi till Medeon eller Minc, säger Tina Kaikkonen.

Hon är kommunikationsansvarig på stiftelsen Uppstart Malmö, som är med i uppbyggnaden av inkubatorn tillsammans med Malmö högskola. Av de 17 miljoner kronorna i budgeten kommer 9 miljoner från Malmö stad, medan 8 miljoner är EU-medel som hanteras av Uppstart Malmö. Fortfarande behövs formella beslut i kommunfullmäktige och hos Tillväxtverket men enligt Pehr Andersson, näringslivsdirektör i Malmö stad, och Luciano Astudillo, vice ordförande i Uppstart Malmö, är det i praktiken redan klart.

— Vi har börjat ordna de praktiska detaljerna och letar efter någon som kan driva verksamheten, säger Pehr Andersson.

Uppstart Malmö grundades i mars för att hjälpa fram entreprenörer i kommunen. Stiftelsen har samlat 15 namnkunniga investerare som lovat gå in med uppåt 30 miljoner kronor i uppstartsbolag de närmaste tre åren. Bland de som pytsar in pengar finns Rune Andersson, Jan Barchan, Martin Gren, Sten K Johnson, Therese Karlsson och Ljubo Mrnjavac.

Sedan starten har Uppstart Malmö gjort och förmedlat 22 investeringar, baserat på drygt 350 inkomna ansökningar. Största satsningen hittills står Rosengård Invest för, som investerat cirka 1,5 miljoner kronor i postorderföretaget Ladies’ Secrets. Bland de senaste investeringarna finns Humanus Dental på inkubatorn Medeon, som får 50.000 kronor till marknadsföring och expansion.

Klicka här för att komma till listan över Uppstart Malmös investeringar.

Erik Olausson

Malmö stad har beslutat dra igång en ny inkubator med inriktning mot personalintensiva branscher. Lokaler har redan valts ut och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.