torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Camurus i miljardavtal med Novartis

|  , ,
|  

Ideonbolaget Camurus har slutit ett avtal med den schweiziska läkemedelsjätten Novartis som kan bli värt över 700 miljoner dollar. Avtalet gäller Camurus läkemedelskandidat CAM2029 mot den hormonrelaterade sjukdomen akromegali och vissa cancersjukdomar.

Avtalet ger Novartis ensamrätt att utveckla och kommersialisera CAM2029, med hjälp av Camurus teknologi FluidCrystal. Den patenterade teknologin bygger på forskning vid Lunds universitet. Det handlar om att läkemedel tillsätts i en lösning av fetter, lipider, som i kroppen spontant omvandlas till en gel som långsamt frisätter läkemedlen. CAM2029 har genomgått de första kliniska studierna på friska frivilliga och har fått så kallad orphan drug-status av det europeiska läkemedelsverket EMEA. Det innebär bland annat tio års marknadsexklusivitet i Europa.

I ett första steg får Camurus 10 miljoner dollar av Novartis, men framtida milstolpsersättningar kan landa på över 700 miljoner dollar. Till det kommer royalties på försäljningen.

— Det här avtalet har en väldigt stor potential för oss. Nu kan vi expandera och kraftfullt driva fram både pågående och nya läkemedelsprojekt, säger Camurus VD Fredrik Tiberg till Rapidus.

Camurus har nu kvar två egna projekt i klinisk fas, ett riktat mot cancer och ett mot opiatberoende och smärta, och flera i pre-klinisk fas. Dessutom har bolaget tre färdiga produkter på marknaden som säljs av partners. Bara för den senaste produkten, mot svåra sår i munhålan, sköter Camurus själv försäljningen i Norden. Bolaget har i dag knappt 30 anställda.

Camurus använder också sin teknologi i kundprojekt för att utveckla nya formuleringar av läkemedel. Företaget är helägt av familjebolaget GS Development i Malmö och hade förra året en omsättning på närmare 30 miljoner kronor med en förlust på drygt 20 miljoner.

— Möjligheten finns att nå break-even de närmaste åren, men det är inget som vi strävar efter i dagsläget. Vårt fokus nu ligger på att driva fram de intressanta projekt vi jobbar med, säger Fredrik Tiberg.

Lisa Kirsebom

Ideonbolaget Camurus har slutit ett avtal med den schweiziska läkemedelsjätten Novartis som kan bli värt över 700 miljoner dollar. Avtalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad