lördag 27 april 2024

inloggad som

… och Cartelas forskning läggs ner

Lundabolaget Cartelas forskning om ledsjukdomarna artros och reumatoid artrit går slutligen i graven. Hansa Medical köpte patenten 2008 men lägger nu ner projektet.

Hansa Medical tog över rättigheterna till Cartelas antikroppar i samband med konkursen 2007. Då hade 70 miljoner kronor investerats i verksamheten. Bland ägarna märktes Karl-Axel Granlund, Industrifonden och finansmannen Maths O. Sundqvist.

Från Hansa Medicals sida var tanken att bygga upp en ny organisation runt patenten. Men idag, efter ytterligare drygt fem miljoner i satsat kapital, stoppas arbetet.

— Projektet har dragit ut på tiden och vi har inte kunnat verifiera den funktion som låg till grund för vårt förvärv, säger VD Emanuel Björne.

Fokus läggs istället på att ta läkemedelskandidaten IdeS genom fas I- och II-studier. Till det tillförs nu 46 miljoner kronor i riskkapital.

Hansa Medical grundades 2001 inom Biolin och knoppades 2007 av till en listning på First North. Första halvåret i år låg förlusten före skatt på 10,5 miljoner kronor.

Kristian Svensson

Lundabolaget Cartelas forskning om ledsjukdomarna artros och reumatoid artrit går slutligen i graven. Hansa Medical köpte patenten 2008 men lägger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.