söndag 25 februari 2024

inloggad som

… och Cartelas forskning läggs ner

Lundabolaget Cartelas forskning om ledsjukdomarna artros och reumatoid artrit går slutligen i graven. Hansa Medical köpte patenten 2008 men lägger nu ner projektet.

Hansa Medical tog över rättigheterna till Cartelas antikroppar i samband med konkursen 2007. Då hade 70 miljoner kronor investerats i verksamheten. Bland ägarna märktes Karl-Axel Granlund, Industrifonden och finansmannen Maths O. Sundqvist.

Från Hansa Medicals sida var tanken att bygga upp en ny organisation runt patenten. Men idag, efter ytterligare drygt fem miljoner i satsat kapital, stoppas arbetet.

— Projektet har dragit ut på tiden och vi har inte kunnat verifiera den funktion som låg till grund för vårt förvärv, säger VD Emanuel Björne.

Fokus läggs istället på att ta läkemedelskandidaten IdeS genom fas I- och II-studier. Till det tillförs nu 46 miljoner kronor i riskkapital.

Hansa Medical grundades 2001 inom Biolin och knoppades 2007 av till en listning på First North. Första halvåret i år låg förlusten före skatt på 10,5 miljoner kronor.

Kristian Svensson

Lundabolaget Cartelas forskning om ledsjukdomarna artros och reumatoid artrit går slutligen i graven. Hansa Medical köpte patenten 2008 men lägger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.