torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Med all avancerad teknik — enkelhet är nyckeln för Anoto

Kort sagt: Länge var Anoto ett av Skånes mest hajpade innovationsbolag. Men som för så många andra är lysande teknik långt ifrån allt. Mannen som ska vända till vinst, VD Stein Revelsby, har bara ett par månader på jobbet men känner verksamheten bättre än de flesta. Igår gjorde han ett förvärv.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Vägen till det papperslösa kontoret tycks ha hoppat över just den bit där Lundabaserade Anoto spåddes glimrande affärer i början av 2000-talet. Företaget kan nämligen göra helt vanliga anteckningar digitala.

I korthet handlar det om en penna, försedd med en liten kamera som registrerar hur den förs över ett papper med ett pyttelitet rutnät. Mönstret är unikt och mjukvara känner av var på pappret pennan befinner sig. Allt kan sedan föras över till en dator.

Med möjlighet att tolka handskrift digitalt öppnar det för att jobba med både papperskopior och det så kallade papperslösa kontoret. En optimal övergång låter det som, men Anotos resa har kantats av stora förluster. Bara sedan 2006 har bolaget bränt över en halv miljard, inklusive goodwillavskrivningar.

I ifjol petades Anders Norling som VD efter att koreanska Aurora, ägt av investmentbolaget TStone, köpt in sig i företaget. Den tillförordade chefen Torgny Hellström lämnade skutan i höstas och sedan oktober är Stein Revelsby högste ansvarig.

Revelsby var på 90-talet en av de allra första investerarna i Christer Fåhraeus projekt C-tech, som skulle komma att bli dagens Anoto. Han är ekonom i grunden, från handelshögskolan i Oslo, vilket är en tillgång i den teknikorienterade verksamheten.

Så här långt i år har Anoto omsatt 135 miljoner kronor, en minskning med elva procent från samma tid ifjol. Men Stein Revelsby är optimistisk. Den långa vägen har tydligt visat vad som fungerar på marknaden och vad som inte fungerar. I en intervju med Rapidus säger han:

”Anoto har genomgått en slags darwinistisk evolution. Vi har hämtat mycket pengar, haft över 300 partners och mycket duktigt folk inne. Men den förväntade utvecklingen har uteblivit. Idag har vi en liten business, men vi ser tydligt var möjligheterna finns tack vare alla dessa äventyr. Analysen är klar.”

Bolaget började med licensieringsaffärer, men tog 2008 det strategiska beslutet att själva leverera pennor till sina partners. I somras köptes brittiska Destiny Wireless och Anoto stod med en egen mjukvaruplattform för mobil datafångst.

Det kan handla om hemtjänst som bockar av besök hos vårdtagare, eller reparatörer som återrapporterar insatser ute på fältet. Det görs via Anotos specialtrycka formulär och pennan som antingen mobilt eller genom en dockning vid arbetsdagens slut för över informationen centralt.

Här står konkurrensen med laptops, handdatorer och smarta mobiltelefoner. Produkter som är minst sagt på frammarsch, men Stein Revelsby hävdar att över 80 procent av världens datainhämtning fortfarande sker på papper.

Anoto ser sin möjlighet med relativt billig teknik som dessutom är intuitiv. För vad är enklare än att skriva med en penna? Knuten ligger istället på organisationens centrala nivå där det måste sättas upp IT-system och kanske också mjukvara för texttolkning.

Genomslaget för iPod och iPhone handlade inte främst om funktioner, utan om gränssnitt och användarvänlighet. Paralleller finns till Anoto, med den viktiga skillnaden att det här inte är slutanvändaren själv som står för investeringen. Frågan är vilken nytta beslutsfattarna högt uppe i kundorganisationerna upplever med den digitala pennan.

Anoto jobbar nu med att sänka kostnadströskeln för installationerna. Det är i ljuset av det vi ska se gårdagens förvärv av mjukvaran Xpaper som går ut på att förenkla på just central nivå genom möjligheter till plug ’n play-produkter. Det skulle också kunna locka mindre företag utan egna IT-avdelningar.

Stein Revelsby har klart för sig hur han ska vända till vinst. Bolaget har kontrakterat entreprenörerna bakom Xpaper för att jobba med ytterligare utveckling av applikationer och tjänster.

Kvar i kassan finns 30 miljoner kronor. Med gjorda besparingar beräknas det räcka det kommande året — som ser ut att bli avgörande för Anoto i sin nuvarande form. Behöver man än en gång gå tillbaka till aktieägarna och be om kapital tvingas bolaget sannolikt åter till analysbordet.

Kort sagt: Länge var Anoto ett av Skånes mest hajpade innovationsbolag. Men som för så många andra är lysande teknik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.