Arbetet att säkra finansiering till den nya nanoinkubatorn vid Lunds universitet drar ut på tiden. Lunds kommun avvaktar och Region Skåne säger blankt nej. Men Bengt Streijffert, projektsamordnare och universitetets rådgivare, räknar med grönt ljus innan jul.
— Det är ett invecklat spel med många parter involverade. Men genom planeringsprocessen blir vi säkrare och säkrare på att vi ska genomföra detta. Nanoteknik, inte minst LED, är ett stort tillväxtområde. Om vi vill behålla kompetensen i Skåne måste vi göra den här typen av satsningar, säger Bengt Streijffert.
Utmaningarna som kvarstår innan nanoinkubatorn realiseras är enligt Streijffert främst byggnadstekniska och ekonomiska. Ombyggnaden av lokalerna i D-huset på Lunds tekniska högskola beräknas kosta omkring 20 miljoner kronor. Tänkta finansiärer är bland andra universitetet, Lunds kommun, fastighetsägaren Akademiska Hus och Region Skåne. Den sistnämnda tänker dock inte vara med och betala.
— Vi ser satsningen mer som en förinkubator som vi inte kan vara med och finansiera. Men vi håller öppet för en dialog om en satsning vid senare tillfälle, kring en komplett inkubator bestyckad med affärsutvecklare och annat som hör till. Vi diskuterar just möjligheterna att initiera ett materialvetenskapskluster och där passar en nanoinkubator in, säger Hans Henecke, näringslivschef på Region Skåne.
Per Persson, näringslivschef på Lunds kommun, säger att kommunens näringslivskontor inte ännu har fått någon formell förfrågan och att han därför inte har satt sig in i några detaljer.
Inkubatorn går under arbetsnamnet Nanovation. Namnet är detsamma som för ett projekt från 2006 då universitetets nanometerkonsortium fick 2,5 miljoner kronor från Sparbankstiftelserna Skåne och Färs & Frosta för att bygga upp en nanoinkubator — något som då aldrig blev av.
— Men det är bara namnet som nu återanvänds. I övrigt har projekten ingen koppling, säger Bengt Streijffert.
Anders Frick