torsdag 21 november 2024

inloggad som

Utvecklar framtidens plast — Nexam bärgar 20 miljoner i riskkapital

Perstorpavknoppningen Nexam Chemical på Lund Life Science Incubator tar in ytterligare 20,6 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Nyligen slöts ett samarbetsavtal med världens största leverantör av kemiska substanser, tyska BASF, kring utveckling av en ny typ av nylon.

Under sommaren tog Nexam med nio anställda in drygt tolv miljoner kronor i riskkapital. Nu har den redan välfyllda kassan fyllts på igen. De nya pengarna hämtas från främst privata investerare, däribland Strålfors tidigare storägare Björn Parkander.

Nexams produkter bygger på flera patentsökta molekyler som skapar tvärbindningar mellan polymerkedjor i plaster. Bindningarna gör plasterna mer tåliga vilket medför att billigare material kan användas i mer avancerade tillämpningar. Rent konkret går det till så att molekylerna i form av ett pulver blandas ner i plastmassan vid tillverkningen.

Kapitaljakten inleddes i maj och enligt VD Per Morin har det funnits flera spekulanter. Sammanlagt har nu totalt drygt 60 miljoner kronor investerats i verksamheten sedan starten 2009.

— Vi förde samtal med fyra större VC-bolag under sommaren, men där fanns krav på en större investering och ägarandel. Därför valde vi att gå vidare med privata investerare. Nu har vi kapital för investeringar och tillväxt flera år framöver, säger Per Morin till Rapidus.

Han bedömer att omsättningen i år landar på drygt en miljon kronor, men menar att utsikterna är goda för omfattande tillväxt nästa år. Första kommersiella kunden kom i våras genom en underleverantör till amerikanska flygindustrin.

— Vi ser att våra kunder beställer allt större leveranser och förutom flygindustrin finns det tillämpningar inom en rad områden som LCD-skärmar, högprestandabatterier och solfångare där tillverkare visar intresse, säger Per Morin.

I samarbetsprojektet med BASF ska partnerna ta fram en tvärbindningsbar polyamid, nylon 66, som med hjälp av värme kan tvärbindas och därigenom få förbättrade egenskaper. Siktet är satt mot fordons- och elektronikindustrin, då tvärbindningarna kan ge plasten lägre elektrisk ledningsförmåga.

Under hösten har bolaget också inlett ett projekt i det konsortium som i somras tilldelades tre miljoner kronor från EU-programmet Eurostars. Tillsammans med bland andra ABB och norska Norner Innovation ska Nexam utveckla nya tvärbindare för polyeten och polypropen.

Joel Lyth

Perstorpavknoppningen Nexam Chemical på Lund Life Science Incubator tar in ytterligare 20,6 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.