måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Utvecklar framtidens plast — Nexam bärgar 20 miljoner i riskkapital

Perstorpavknoppningen Nexam Chemical på Lund Life Science Incubator tar in ytterligare 20,6 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Nyligen slöts ett samarbetsavtal med världens största leverantör av kemiska substanser, tyska BASF, kring utveckling av en ny typ av nylon.

Under sommaren tog Nexam med nio anställda in drygt tolv miljoner kronor i riskkapital. Nu har den redan välfyllda kassan fyllts på igen. De nya pengarna hämtas från främst privata investerare, däribland Strålfors tidigare storägare Björn Parkander.

Nexams produkter bygger på flera patentsökta molekyler som skapar tvärbindningar mellan polymerkedjor i plaster. Bindningarna gör plasterna mer tåliga vilket medför att billigare material kan användas i mer avancerade tillämpningar. Rent konkret går det till så att molekylerna i form av ett pulver blandas ner i plastmassan vid tillverkningen.

Kapitaljakten inleddes i maj och enligt VD Per Morin har det funnits flera spekulanter. Sammanlagt har nu totalt drygt 60 miljoner kronor investerats i verksamheten sedan starten 2009.

— Vi förde samtal med fyra större VC-bolag under sommaren, men där fanns krav på en större investering och ägarandel. Därför valde vi att gå vidare med privata investerare. Nu har vi kapital för investeringar och tillväxt flera år framöver, säger Per Morin till Rapidus.

Han bedömer att omsättningen i år landar på drygt en miljon kronor, men menar att utsikterna är goda för omfattande tillväxt nästa år. Första kommersiella kunden kom i våras genom en underleverantör till amerikanska flygindustrin.

— Vi ser att våra kunder beställer allt större leveranser och förutom flygindustrin finns det tillämpningar inom en rad områden som LCD-skärmar, högprestandabatterier och solfångare där tillverkare visar intresse, säger Per Morin.

I samarbetsprojektet med BASF ska partnerna ta fram en tvärbindningsbar polyamid, nylon 66, som med hjälp av värme kan tvärbindas och därigenom få förbättrade egenskaper. Siktet är satt mot fordons- och elektronikindustrin, då tvärbindningarna kan ge plasten lägre elektrisk ledningsförmåga.

Under hösten har bolaget också inlett ett projekt i det konsortium som i somras tilldelades tre miljoner kronor från EU-programmet Eurostars. Tillsammans med bland andra ABB och norska Norner Innovation ska Nexam utveckla nya tvärbindare för polyeten och polypropen.

Joel Lyth

Perstorpavknoppningen Nexam Chemical på Lund Life Science Incubator tar in ytterligare 20,6 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.