Perstorpavknoppningen Nexam Chemical på Lund Life Science Incubator tar in ytterligare 20,6 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Nyligen slöts ett samarbetsavtal med världens största leverantör av kemiska substanser, tyska BASF, kring utveckling av en ny typ av nylon.
Under sommaren tog Nexam med nio anställda in drygt tolv miljoner kronor i riskkapital. Nu har den redan välfyllda kassan fyllts på igen. De nya pengarna hämtas från främst privata investerare, däribland Strålfors tidigare storägare Björn Parkander.
Nexams produkter bygger på flera patentsökta molekyler som skapar tvärbindningar mellan polymerkedjor i plaster. Bindningarna gör plasterna mer tåliga vilket medför att billigare material kan användas i mer avancerade tillämpningar. Rent konkret går det till så att molekylerna i form av ett pulver blandas ner i plastmassan vid tillverkningen.
Kapitaljakten inleddes i maj och enligt VD Per Morin har det funnits flera spekulanter. Sammanlagt har nu totalt drygt 60 miljoner kronor investerats i verksamheten sedan starten 2009.
— Vi förde samtal med fyra större VC-bolag under sommaren, men där fanns krav på en större investering och ägarandel. Därför valde vi att gå vidare med privata investerare. Nu har vi kapital för investeringar och tillväxt flera år framöver, säger Per Morin till Rapidus.
Han bedömer att omsättningen i år landar på drygt en miljon kronor, men menar att utsikterna är goda för omfattande tillväxt nästa år. Första kommersiella kunden kom i våras genom en underleverantör till amerikanska flygindustrin.
— Vi ser att våra kunder beställer allt större leveranser och förutom flygindustrin finns det tillämpningar inom en rad områden som LCD-skärmar, högprestandabatterier och solfångare där tillverkare visar intresse, säger Per Morin.
I samarbetsprojektet med BASF ska partnerna ta fram en tvärbindningsbar polyamid, nylon 66, som med hjälp av värme kan tvärbindas och därigenom få förbättrade egenskaper. Siktet är satt mot fordons- och elektronikindustrin, då tvärbindningarna kan ge plasten lägre elektrisk ledningsförmåga.
Under hösten har bolaget också inlett ett projekt i det konsortium som i somras tilldelades tre miljoner kronor från EU-programmet Eurostars. Tillsammans med bland andra ABB och norska Norner Innovation ska Nexam utveckla nya tvärbindare för polyeten och polypropen.
Joel Lyth