fredag 3 maj 2024

inloggad som

Skånskt riskkapitalbolag stöps om — delar ut 200 miljoner till ägarna

Sundet Investment i Malmö var en av de första investerarna i Qliktech. Nu har bolaget sålt största delen av innehavet och de tre huvudägarna, där Qliktechs tidigare VD och ordförande Måns Hultman ingår, delar på över 200 miljoner kronor när verksamheten delas upp.

Då Sundet Investment gick in i Qliktech år 2000 stod beslutsstödsbolaget nära ruinens brant. Bara månaderna efter investeringen fick också Måns Hultman ta över som VD efter medgrundaren Staffan Gestrelius. Men snart därefter kom vändningen och vid börsnoteringen förra sommaren sköt kursen i höjden.

Statliga Industrifonden gjorde i Qliktech sin bästa investering hittills och kunde i våras kamma hem 900 miljoner kronor i sin exit. Under året har också Sundet Investment sålt stora delar av sitt innehav, samtidigt som verksamheten stöpts om till en renodlad industrikoncern där Mats Nilstoft är ensam ägare.

Genom extra utdelningar och inlösen av egna aktier har över 200 miljoner delats ut under året till totalt fem tidigare delägare. Av dem var Hultman, Nilstoft och advokatbyrån Vinges tidigare ordförande Sven A Olsson de största. Även fastigheter samt delägande i Altero och Dagon har ingått i koncernen.

— Det har varit så att Mats Nilstoft skött det mesta av det praktiska arbetet med de industriella bolagen så det var ett naturligt steg att dela upp ägandet i koncernen, säger Måns Hultman till Rapidus.

För bara några veckors sedan genomförde Sundet Investment ett förvärv av Roundo i Helsingborg som tillverkar plåtbockningsmaskiner. Den industriellt inriktade portföljen rymmer numera också skånska Laserstans TechPro och Skruva Teknik.

— Med förvärvat av Roundo har vi en bra struktur. Nu ska vi växa med egen kraft och utnyttja de fördelar koncernens delar kan ge varandra, säger Mats Nilstoft.

Joel Lyth

Sundet Investment i Malmö var en av de första investerarna i Qliktech. Nu har bolaget sålt största delen av innehavet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.