fredag 3 maj 2024

inloggad som

Danskägt insektsbolag går efter svenskt riskkapital

Forskningsbolaget Entomopharm, med verksamhet i Lund, vill stärka kassan med 25 miljoner kronor för att bland annat öka försäljningen internationellt. I dag ägs bolaget av Vækstfonden och Syddansk Teknologisk Innovation med grundare och anställda. De planerar att delta i den nya kapitalrundan, men nu hoppas VD Peter Aadal Nielsen också hitta svenska investerare till bolagets patentsökta insektstester av läkemedel.

— Det är lite svårt eftersom vi är ett danskt bolag. Flera av de som förr investerat på tvärs över Sundet har slut på kapital, medan de som har pengar ofta är statliga och regionala fonder som inte kan eller vill gå in i Danmark, säger Peter Aadal Nielsen.

Han hoppas dock fortsatt på att hitta institutionella investerare eller affärsänglar i Sverige. Inte minst eftersom bolaget, som han grundat tillsammans med svenske Gunnar Andersson, vill fortsätta växa på båda sidor Sundet. I dag är de tio anställda jämnt fördelade mellan Lund Life Science Incubator och den danska forskningsparken Symbion. De danska investerarna ser helst att verksamheten satsar i Danmark, konstaterar Peter Aadal Nielsen.

Entomopharm har utvecklat en metod för att på gräshoppor testa om läkemedel för sjukdomar i centrala nervsystemet tränger igenom blod-hjärnbarriären. Resultaten stämmer väl med dem man får vid tester på råttor, och skulle därmed kunna minska behovet av sådana försök.

Hittills har Entomopharm tre betalande kunder och samarbeten med läkemedelsbolag i Danmark, Sverige och USA. Sedan starten 2009 har bolaget tagit in omkring 15 miljoner svenska kronor, pengar som räcker till början av nästa år. Det nya kapitalet ska räcka fram till positivt kassaflöde vilket man väntar sig att nå 2013.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget Entomopharm, med verksamhet i Lund, vill stärka kassan med 25 miljoner kronor för att bland annat öka försäljningen internationellt. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.