tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Svenska kandidater till Sunstone-fonder

Riskkapitalbolaget Sunstone Capital är i färd med att samla investerare till två nya fonder på 100 miljoner euro vardera riktade mot teknik respektive medicin. Men hårdvaruutvecklare har inget att hämta – teknikinvesteringarna hamnar inom mjukvara och e-handel.

Senast Sunstone stängde fonder var i juli 2008. Då tog Sunstone Life Science Ventures Fund II och Technology Ventures Fund II in sammanlagt 181 miljoner euro av bland andra Industriens Pension, Nordea Liv & Pension och Finnish Industry Investment Ltd.

— Storleken nu blir i linje med våra senaste fonder, det vill säga i runt 100 miljoner euro per fond. Det rör sig om såväl nya som existerande europeiska investerare, säger Jimmy Fussing Nielsen, managing partner på Sunstone Capital.

En del kommer från den miljard danska kronor som statliga Dansk Vækstkapital har satt av för satsningar i tillväxtbolag. 200 miljoner danska kronor från Vækstkapital kommer gå till Sunstone Life Science Venture Fund III och 175 miljoner till Sunstone Technology Venture Fund III. 

Jimmy Fussing Nielsen vill inte säga när fonderna kan slutas. Jakten på investerare påbörjades i våras. Men redan nu har ett antal investeringsobjekt identifierats.

— Vi har ett par danska företag som vi står redo att investera i och har också ett par intressant svenska kandidater med på listan, säger Jimmy Fussing Nielsen.

I de tidigare fonderna finns hårdvara och halvledarteknik med i teknologiportföljen, däribland FlatFrog i Lund. Nu säger dock Jimmy Fussing Nielsen att siktet är inställt på mjukvara och e-handel. Inom den kategorin har fonden bland annat innehav i Neo Technologies och Boozt.

Joel Lyth

Riskkapitalbolaget Sunstone Capital är i färd med att samla investerare till två nya fonder på 100 miljoner euro vardera riktade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.