måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mitrionics återuppstår

Det likviderade Lundabolaget Mitrionics återuppstår i ny form och med nya ägare. Med på tåget finns en handfull anställda hämtade från den tidigare verksamheten, däribland medgrundaren Stefan Möhl.

Mitrionics utvecklade kretsdesign och mjukvara för att snabba upp beräkningarna i FPGA-kretsar, programmerbara datachip som kan användas till att avlasta datorns centrala processor. Trots goda resultat i olika tester tvingades bolaget i likvidation i juni 2010 efter brist på kapital. Då hade närmare elva miljoner dollar investerats i bolaget genom åren. Som mest hade Mitrionics 20-talet anställda.

Patenten såldes till amerikanska Convey Computer men köptes i våras upp av Lundabon Sasan Fallahi, mångårig mjukvaruutvecklare på konsultbolaget Know IT. Sedan dess har vissa licenspengar kommit från kunder i bland annat USA och Ryssland. Sasan Fallahi uppger att har fått hjälp i återstarten av institutionella investerare, men vem som gått in med pengar och hur mycket vill han inte säga.

— Det fanns en rad olika faktorer som gjorde att Mitrionics fick likvideras, men tekniken var inte en av dem. Vi hoppas att marknaden är mer mogen för vår teknik nu och satsar på snabb expansion, säger Sasan Fallahi.

Tekniken ska nu vidareutvecklas till att öka beräkningshastigheten i tillämpningar där flera olika processorer och samlingar av chip samarbetar, exempelvis i kluster med en superdator.

— Vissa operationer, som att transponera en matris, görs väldigt effektivt på en FPGA medan exempelvis flyttalsberäkningar görs bäst på en grafikprocessor. Poängen med vår teknik är att få en snabbare helhet än summan av delarna, säger Stefan Möhl, som får rollen som teknikchef i det nystartade bolaget.

Främst är det vid mycket beräkningstunga tillämpningar inom industrin eller forskarvärlden som Mitrionics kretsdesign och mjukvara används.

Erik Olausson

Det likviderade Lundabolaget Mitrionics återuppstår i ny form och med nya ägare. Med på tåget finns en handfull anställda hämtade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.