Det likviderade Lundabolaget Mitrionics återuppstår i ny form och med nya ägare. Med på tåget finns en handfull anställda hämtade från den tidigare verksamheten, däribland medgrundaren Stefan Möhl.
Mitrionics utvecklade kretsdesign och mjukvara för att snabba upp beräkningarna i FPGA-kretsar, programmerbara datachip som kan användas till att avlasta datorns centrala processor. Trots goda resultat i olika tester tvingades bolaget i likvidation i juni 2010 efter brist på kapital. Då hade närmare elva miljoner dollar investerats i bolaget genom åren. Som mest hade Mitrionics 20-talet anställda.
Patenten såldes till amerikanska Convey Computer men köptes i våras upp av Lundabon Sasan Fallahi, mångårig mjukvaruutvecklare på konsultbolaget Know IT. Sedan dess har vissa licenspengar kommit från kunder i bland annat USA och Ryssland. Sasan Fallahi uppger att har fått hjälp i återstarten av institutionella investerare, men vem som gått in med pengar och hur mycket vill han inte säga.
— Det fanns en rad olika faktorer som gjorde att Mitrionics fick likvideras, men tekniken var inte en av dem. Vi hoppas att marknaden är mer mogen för vår teknik nu och satsar på snabb expansion, säger Sasan Fallahi.
Tekniken ska nu vidareutvecklas till att öka beräkningshastigheten i tillämpningar där flera olika processorer och samlingar av chip samarbetar, exempelvis i kluster med en superdator.
— Vissa operationer, som att transponera en matris, görs väldigt effektivt på en FPGA medan exempelvis flyttalsberäkningar görs bäst på en grafikprocessor. Poängen med vår teknik är att få en snabbare helhet än summan av delarna, säger Stefan Möhl, som får rollen som teknikchef i det nystartade bolaget.
Främst är det vid mycket beräkningstunga tillämpningar inom industrin eller forskarvärlden som Mitrionics kretsdesign och mjukvara används.
Erik Olausson