lördag 22 juni 2024

inloggad som

Mitrionics återuppstår

Det likviderade Lundabolaget Mitrionics återuppstår i ny form och med nya ägare. Med på tåget finns en handfull anställda hämtade från den tidigare verksamheten, däribland medgrundaren Stefan Möhl.

Mitrionics utvecklade kretsdesign och mjukvara för att snabba upp beräkningarna i FPGA-kretsar, programmerbara datachip som kan användas till att avlasta datorns centrala processor. Trots goda resultat i olika tester tvingades bolaget i likvidation i juni 2010 efter brist på kapital. Då hade närmare elva miljoner dollar investerats i bolaget genom åren. Som mest hade Mitrionics 20-talet anställda.

Patenten såldes till amerikanska Convey Computer men köptes i våras upp av Lundabon Sasan Fallahi, mångårig mjukvaruutvecklare på konsultbolaget Know IT. Sedan dess har vissa licenspengar kommit från kunder i bland annat USA och Ryssland. Sasan Fallahi uppger att har fått hjälp i återstarten av institutionella investerare, men vem som gått in med pengar och hur mycket vill han inte säga.

— Det fanns en rad olika faktorer som gjorde att Mitrionics fick likvideras, men tekniken var inte en av dem. Vi hoppas att marknaden är mer mogen för vår teknik nu och satsar på snabb expansion, säger Sasan Fallahi.

Tekniken ska nu vidareutvecklas till att öka beräkningshastigheten i tillämpningar där flera olika processorer och samlingar av chip samarbetar, exempelvis i kluster med en superdator.

— Vissa operationer, som att transponera en matris, görs väldigt effektivt på en FPGA medan exempelvis flyttalsberäkningar görs bäst på en grafikprocessor. Poängen med vår teknik är att få en snabbare helhet än summan av delarna, säger Stefan Möhl, som får rollen som teknikchef i det nystartade bolaget.

Främst är det vid mycket beräkningstunga tillämpningar inom industrin eller forskarvärlden som Mitrionics kretsdesign och mjukvara används.

Erik Olausson

Det likviderade Lundabolaget Mitrionics återuppstår i ny form och med nya ägare. Med på tåget finns en handfull anställda hämtade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.