måndag 20 maj 2024

inloggad som

USA-flytt ska ge Ideonföretag 250 miljoner

Ideonbolaget Packet Architects skaffar ny VD och flyttar huvudkontoret till USA. Samtidigt byter bolaget namn till PacketArc och siktar på att ta in en kvarts miljard kronor.

Alla PacketArcs sju grundare har en bakgrund i hårdvarubolaget Switchcore i Lund. PacketArc är liksom Switchcore inriktat mot chip för dataswitchar, men medan Switchcores lösningar främst var avsedda för internet utvecklar PacketArc chip som gör det möjligt att skicka fler datapaket per sekund i de switchar som finns i datacenter och serverhallar runtom i världen. Målet är att göra switcharna mindre och strömsnålare.

För Switchcore slutade äventyret med en miljard kronor i förlust, och tekniken såldes slutligen för 19 miljoner kronor till amerikanska eSilicon. Även PacketArcs utveckling kommer att kräva en hel del ekonomiska resurser.

— Utvecklingsprocessen tar tid och det krävs ett par hundra miljoner kronor bara för att tillverka kretsarna. Idealet är att vi hittar en eller flera investerare som tar hela investeringen på 250 miljoner kronor, säger medgrundaren Kenny Ranerup, med ett förflutet som teknikchef på Switchcore.

Bolaget för diskussioner med Öresundsbaserade investerare men siktar främst på amerikanskt riskkapital, med ett första delmål att plocka in tio miljoner kronor.

Huvudkontoret flyttas nu till San Jose i USA, där försäljning och marknadsföring kommer att skötas. Ny VD blir Charles Gershman, VD och medgrundare till Silicon Valley-bolaget Bay Microsystems. Utöver att leta riskkapital blir Gershmans huvuduppgift att uppvakta potentiella kunder, som serverleverantörerna Dell, HP och IMB, samt sökmotorföretag.

Utvecklingsteamet kommer att finnas kvar i Lund och tidigare VD:n Kenny Ranerup blir istället utvecklingschef. Enligt teknikchefen Robert Wikander finns i dagsläget inga planer på nyanställningar då det kvarstår 18-24 månaders utveckling innan någon produkt kan finnas ute på marknaden.

— Vi har lärt oss av resan med Switchcore där det fanns säljare som inte hade någonting att sälja, säger Robert Wikander.

Hittills har PacketArc inte tagit in någon extern finansiering och de åtta som jobbar i bolaget får betalt i aktier. Även Charles Gershman samt bolagets amerikanska försäljningskonsult får betalt i bolagsandelar.

Anders Frick

Ideonbolaget Packet Architects skaffar ny VD och flyttar huvudkontoret till USA. Samtidigt byter bolaget namn till PacketArc och siktar på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.