söndag 19 maj 2024

inloggad som

Max IV-upphandling ger bingo för uppstickarkonsult

Bygget av Max IV-anläggningen ser ut att bli ett lyft för Veberödsbaserade PKAB. Sexmannabolaget knep uppdraget framför jättar som ÅF och Epsilon när konsulttjänster inom mekanisk konstruktion för ett antal miljoner kronor upphandlats.

Upphandlingen gäller allt från cad-ritare till konstruktörer och projektassistenter vid byggandet av lagringsringen och experimentstationerna under de närmaste tre åren, med möjlighet till förlängning. Magnus Berglund, chef för Max IV:s teknikgrupp, uppger att den exakta omfattningen är svår att beräkna men att det handlar om tjänster för ett antal miljoner kronor.

Ramavtalet gäller för sex kategorier av tjänster, där PKAB får första tjing på order inom fyra områden. För Veberödsbolaget betyder det nyanställningar, uppger VD:n och grundaren Stefan Lundahl. PKAB omsätter i dag drygt sex miljoner kronor på mekanisk konstruktion och specialbyggda maskiner åt bland andra Alfa Laval, Haldex Traction och nuvarande Max-lab.

— Vi kommer behöva ta in cad-ritare och konstruktörer. Men hur många som vi behöver anställa är svårt att veta i dagsläget, säger Stefan Lundahl.

I de övriga två kategorierna vann ÅF och Stockholmsbaserade teknikkonsultbolaget Green Light förstaplatsen, medan bland andra Epsilon finns som andrahandsval i ett antal kategorier. 

Parallellt arbetar Max IV-gruppen med upphandlingen av vakuumkammare och vågledare till forskningsanläggningen. Upphandlingen väntas vara värd tiotals miljoner kronor. Tolv leverantörer har kvalificerat sig till nästa utvärderingssteg, däribland RFR Solutions i Landskrona.

Erik Olausson

Bygget av Max IV-anläggningen ser ut att bli ett lyft för Veberödsbaserade PKAB. Sexmannabolaget knep uppdraget framför jättar som ÅF […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]