lördag 25 maj 2024

inloggad som

Birgersson backar upp eldfängd mjukvara

Den tidigare LTH-forskaren Zhenghua Yan har filat på sin mjukvara för att simulera eldsvådor i mer än 20 år. Nu kommersialiseras tekniken i ett nystartat Ideonbolag, Simtec, med IT-profilen Jonas Birgersson i styrelsen.

Mjukvaran används exempelvis för att simulera hur värme och lågor sprider sig då en byggnad fattar eld efter en kortslutning eller då träpellets i en silo spontanantänder. Att simulera flöden av värme och gaser är beräkningstungt, de första tio minuterna av en eldsvåda kan ta flera dagar att räkna fram. Det är ändå mycket snabbare än för merparten av den mjukvara som finns tillgänglig i dag, menar Zhenghua Yan, docent i värmeöverföring vid LTH:s institution för energivetenskap. Han satsar heltid på bolaget.

Utöver forskningsändamål är mjukvaran tänkt att användas för att simulera olika brandscenarier i existerande byggnader samt optimera brandsäkerheten i nybyggen. Bland kunderna i dag finns brandkårer, myndigheter och ett bolag som tillverkar byggnadsmaterial.

— Men mjukvaran kan användas till väldigt många ändamål, vi siktar även på bygg- och gruvbolag, rymdindustrin och bolag som hanterar kärnkraftverk, säger Zhenghua Yan.

Han har grundat Simtec tillsammans med sin fru Liu Yan, doktor i materialteknik som i dag jobbar för ett konsultbolag inom brandskydd. Simtec är hittills självfinansierat och Jonas Birgersson är inte med i ägarskaran. Zhenghua Yan siktar på att omsätta ett par miljoner under bolagets första räkenskapsår, till oktober 2012.

Erik Olausson

Den tidigare LTH-forskaren Zhenghua Yan har filat på sin mjukvara för att simulera eldsvådor i mer än 20 år. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.