fredag 26 april 2024

inloggad som

Obducats moderbolag i rekonstruktion

De finansiella svårigheterna fortsätter för nanoteknikbolaget Obducat i Malmö. Nyligen avslutades rekonstruktionen av dotterbolaget Obducat Technologies, nu tvingas även moderbolaget i rekonstruktion.

Bakgrunden är en emission i våras som skulle inbringa 35,5 miljoner kronor, men bara tecknades till 23 procent.

Emissionen garanterades till stora delar av European Nano Invest, med Obducats ordförande Henri Bergstrand och VD Patrik Lundström i spetsen. Men inte heller ENI har kunnat uppfylla sina åtaganden, av de 12,7 miljoner kronor som garanterats har bara 346.000 kronor kommit in till Obducat. Enligt bolaget har ENI i sin tur svårt att få in pengar från det konsortium som lovat pytsa in.

Och även om hela garantidelen i emissionen fallit ut hade det inte räckt för reglera bolagets konvertibellån och skulder till fordringsägare, uppger VD Patrik Lundström för Rapidus.

— Inte utan att komma överrens med fodrings- och konvertibelägare. Där lyckades vi med det ena men inte det andra, säger han.

Hur säker är du idag på att Obducat kommer reda ut alla finansiella problem?

— Det har jag inga kommentarer på.

Företaget är noterat på Nordic Growth Market. Aktien handelsstoppades på tisdagsmorgonen, men återupptogs igen vid lunchtid. Första halvåret 2011 omsatte Obducat 15,2 miljoner kronor och gjorde en förlust efter skatt på 23,2 miljoner.

Erik Olausson

De finansiella svårigheterna fortsätter för nanoteknikbolaget Obducat i Malmö. Nyligen avslutades rekonstruktionen av dotterbolaget Obducat Technologies, nu tvingas även moderbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.