onsdag 24 april 2024

inloggad som

Klart med VD för Bioactive Polymers

Lundabolaget Bioactive Polymers har anställt sin första VD. Det är Fredrik Lindblad, tidigare VD för medicinteknikbolaget QuickCool, som har uppdraget på halvtid. Resten av tiden är han affärsrådgivare på Teknopol.

Det närmaste året är planen att förbereda en klinisk studie och finna investerare eller partners som kan stå för kostnaderna.

Hittills har Bioactive Polymers genomfört ett antal djurstudier på sin produkt som ska motverka oönskade sammanväxningar av vävnad efter operationer. Sådana är mycket vanliga och kan ibland ge stora problem, särskilt i bukområdet där de kan leda till tarmvred och till infertilitet hos kvinnor.

Bioactive Polymers utvecklar en spray innehållande två polypeptider, proteinfragment, med olika laddning. De fungerar målsökande och binder till den skadade vävnaden och varandra för att bilda en skyddande hinna. Efter några dagar upplöses hinnan och tas upp av kroppen. Produkten klassas som medicinteknik och är patenterad i Europa och Kina. På övriga stora marknader är patentansökningar inlämnade. Forskningen leds av professor Roland Andersson och docent Bobby Tingstedt vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Enligt Fredrik Lindblad marknadsför stora medicinteknikbolag redan produkter mot samma problem. Men effekten är inte så bra som man kunde önska, och långtifrån alla kirurger använder sig av produkterna.

— Vi har jämfört resultaten från våra djurstudier med de för andra produkter och de är fantastiska. Sedan är det inte alltid lätt att överföra effekten till studier på människa, men så långt ser allt bra ut, säger Fredrik Lindblad.

Bioactive Polymers tog in omkring en miljon kronor i bryggfinansiering från befintliga ägare för en tid sedan. Nu pågår diskussioner med externa finansiärer och med potentiella distributörer av produkten, som kan vara intresserade av att investera i ett tidigt skede.

Bioactive Polymers är sedan drygt ett år knutna till företagsgruppen under konsultbolaget Colloidal Resource och har en av dess grundare, Anna Stenstam, som styrelseordförande. Colloidal Resource äger omkring 5 procent av Bioactive Polymers som har ett tiotal ägare totalt. Huvudägare är de fyra grundande Lundaprofessorerna; Roland Andersson, Björn Lindman, samt Stig Bengmark och Kåre Larsson som båda i ett tidigt skede var involverade i börsnoterade Probi.

Lisa Kirsebom

Lundabolaget Bioactive Polymers har anställt sin första VD. Det är Fredrik Lindblad, tidigare VD för medicinteknikbolaget QuickCool, som har uppdraget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.