lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fånga möjligheterna om Sony Ericsson blir Sony

Kort sagt: Snart kan Sony Ericsson vara helägt av japanska Sony som därmed också blir en av Skånes största privata arbetsgivare. Låt oss ta vara på de möjligheter som detta kan skapa, istället för att i första hand se risker med att makten försvinner bort från Sverige.

Av Anders Haskel, gästskribent

Förra veckan publicerades nyheten i den välrenommerade affärstidningen Wall Street Journal att Sony är på väg att ta över Ericssons hälftenägande i Sony Ericsson, som därmed skulle bli helägt av den japanska elektronik- och mediejätten.

Uppgifterna överraskar inte. Mobiltelefonerna har sedan länge mist sin strategiska betydelse för Ericsson. Snarare är ägandet i Sony Ericsson ett ok som inte bidrar till att skapa något nämnvärt värde för Ericssons aktieägare.

Ett samarbetsavtal mellan de båda hälftenägarna, som i och för sig skulle kunna förlängas, slutade gälla den 1 oktober och i ett läge där Ericsson bestämmer sig för att kliva av är Sony den naturliga och förmodligen också enda realistiska tagaren. En sådan utveckling är dessutom närmast given i och med att gränsen mellan mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning snart är bortsuddad.

Olyckskorparna var snabbt ute och kraxade när uppgifterna i Wall Street Journal spreds. Bland annat förekommer den mycket förhastade slutsatsen att ett övertagande från Sony är lika med en nedläggning eller i bästa fall en rejäl neddragning av verksamheten i Lund. Tankarna går lätt till den snart fullbordade stängningen av AstraZenecas verksamhet i Lund.

Men en sådan jämförelse haltar betänkligt. Lundaverksamheten var en liten del i det totala AstraZeneca. Det kommer i och för sig mobilverksamheten också att vara i Sony. Samtidigt spelar Lund en central och mycket betydande roll i Sony Ericsson.

Funderingar i riktning mot att mobilverksamheten i Lund snabbt skulle stå inför dramatiska händelser är med andra ord inte särskilt väl underbyggda. Samtidigt gäller det att inte naivt vara i tron att allt är frid och fröjd.

Konsumentelektronik och inte minst mobil kommunikation är områden där utvecklingstakten fortsätter att vara mycket hög. Förändringarna kommer därför att vara fortsatt stora i alla företag som är verksamma på dessa områden. Men det är ju knappast något nytt för alla som levt nära mobiltelefonverksamheten i Lund sedan de första stapplande stegen togs på Ideonområdet på åttiotalet.

Det är svårt att exakt spekulera i vilka beslut som kommer att tas efter en ägarförändring. Vissa funktioner som av olika skäl inte kunnat samordnas tidigare kommer att slås ihop. Min gissning är dock att det hela blir ganska odramatiskt. Sony har redan idag ett stort inflytande över Sony Ericsson och verksamheten i Lund.

Sonys VD Howard Stringer är ordförande. Ytterligare tre ordinarie styrelseledamöter sitter på Sonymandat. Lika många representerar Ericsson. Därutöver har VD Bert Nordberg, som innan han kom till Sony Ericsson arbetat ett antal år inom Ericsson, en ordinarie styrelseplats.

Ett starkt skäl som talar emot en kraftig neddragning i Lund är att kompetens i så fall förmodligen måste byggas upp på annat håll i världen, vilket är förenat med stora kostnader och risker. En djupare analys skulle antagligen komma till slutsatsen att få platser lämpar sig bättre än Lund för den typ av verksamhet som bedrivs här just nu.

Att andra aktörer etablerat sig i regionen är dessutom ett plus med den klustereffekt som uppstår. Nokia drar visserligen ner i Köpenhamn. Samtidigt har Bert Nordberg talat om att utnyttja detta för att sätta upp en enhet på andra sidan Sundet. Bland annat kan rekrytering underlättas genom möjligheten att utnyttja dansk expertskatt. Forskningsmiljön i Lund med Max IV och ESS torde också göra det mer attraktivt att behålla ett starkt fotfäste i regionen.

Istället för att fokusera på riskerna gäller det att se vilka möjligheter det kan innebära för regionen att ett globalt storföretag som Sony finns på plats här med 3.000 medarbetare. Kanske kan Sony lockas att etablera verksamhet även på andra områden? Med Sony som närmsta granne blir miljön dessutom mer attraktiv för konkurrenterna.

Kort sagt: Snart kan Sony Ericsson vara helägt av japanska Sony som därmed också blir en av Skånes största privata […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.