torsdag 21 november 2024

inloggad som

Fånga möjligheterna om Sony Ericsson blir Sony

Kort sagt: Snart kan Sony Ericsson vara helägt av japanska Sony som därmed också blir en av Skånes största privata arbetsgivare. Låt oss ta vara på de möjligheter som detta kan skapa, istället för att i första hand se risker med att makten försvinner bort från Sverige.

Av Anders Haskel, gästskribent

Förra veckan publicerades nyheten i den välrenommerade affärstidningen Wall Street Journal att Sony är på väg att ta över Ericssons hälftenägande i Sony Ericsson, som därmed skulle bli helägt av den japanska elektronik- och mediejätten.

Uppgifterna överraskar inte. Mobiltelefonerna har sedan länge mist sin strategiska betydelse för Ericsson. Snarare är ägandet i Sony Ericsson ett ok som inte bidrar till att skapa något nämnvärt värde för Ericssons aktieägare.

Ett samarbetsavtal mellan de båda hälftenägarna, som i och för sig skulle kunna förlängas, slutade gälla den 1 oktober och i ett läge där Ericsson bestämmer sig för att kliva av är Sony den naturliga och förmodligen också enda realistiska tagaren. En sådan utveckling är dessutom närmast given i och med att gränsen mellan mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning snart är bortsuddad.

Olyckskorparna var snabbt ute och kraxade när uppgifterna i Wall Street Journal spreds. Bland annat förekommer den mycket förhastade slutsatsen att ett övertagande från Sony är lika med en nedläggning eller i bästa fall en rejäl neddragning av verksamheten i Lund. Tankarna går lätt till den snart fullbordade stängningen av AstraZenecas verksamhet i Lund.

Men en sådan jämförelse haltar betänkligt. Lundaverksamheten var en liten del i det totala AstraZeneca. Det kommer i och för sig mobilverksamheten också att vara i Sony. Samtidigt spelar Lund en central och mycket betydande roll i Sony Ericsson.

Funderingar i riktning mot att mobilverksamheten i Lund snabbt skulle stå inför dramatiska händelser är med andra ord inte särskilt väl underbyggda. Samtidigt gäller det att inte naivt vara i tron att allt är frid och fröjd.

Konsumentelektronik och inte minst mobil kommunikation är områden där utvecklingstakten fortsätter att vara mycket hög. Förändringarna kommer därför att vara fortsatt stora i alla företag som är verksamma på dessa områden. Men det är ju knappast något nytt för alla som levt nära mobiltelefonverksamheten i Lund sedan de första stapplande stegen togs på Ideonområdet på åttiotalet.

Det är svårt att exakt spekulera i vilka beslut som kommer att tas efter en ägarförändring. Vissa funktioner som av olika skäl inte kunnat samordnas tidigare kommer att slås ihop. Min gissning är dock att det hela blir ganska odramatiskt. Sony har redan idag ett stort inflytande över Sony Ericsson och verksamheten i Lund.

Sonys VD Howard Stringer är ordförande. Ytterligare tre ordinarie styrelseledamöter sitter på Sonymandat. Lika många representerar Ericsson. Därutöver har VD Bert Nordberg, som innan han kom till Sony Ericsson arbetat ett antal år inom Ericsson, en ordinarie styrelseplats.

Ett starkt skäl som talar emot en kraftig neddragning i Lund är att kompetens i så fall förmodligen måste byggas upp på annat håll i världen, vilket är förenat med stora kostnader och risker. En djupare analys skulle antagligen komma till slutsatsen att få platser lämpar sig bättre än Lund för den typ av verksamhet som bedrivs här just nu.

Att andra aktörer etablerat sig i regionen är dessutom ett plus med den klustereffekt som uppstår. Nokia drar visserligen ner i Köpenhamn. Samtidigt har Bert Nordberg talat om att utnyttja detta för att sätta upp en enhet på andra sidan Sundet. Bland annat kan rekrytering underlättas genom möjligheten att utnyttja dansk expertskatt. Forskningsmiljön i Lund med Max IV och ESS torde också göra det mer attraktivt att behålla ett starkt fotfäste i regionen.

Istället för att fokusera på riskerna gäller det att se vilka möjligheter det kan innebära för regionen att ett globalt storföretag som Sony finns på plats här med 3.000 medarbetare. Kanske kan Sony lockas att etablera verksamhet även på andra områden? Med Sony som närmsta granne blir miljön dessutom mer attraktiv för konkurrenterna.

Kort sagt: Snart kan Sony Ericsson vara helägt av japanska Sony som därmed också blir en av Skånes största privata […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.