lördag 18 maj 2024

inloggad som

Teknikskifte för inkubatorbolag

Spago Imaging i Lund Life Science Incubator har genomgått ett rejält teknikskifte. De senaste två åren har bolaget frångått sitt tidigare kontrastmedel för undersökningar med magnetkamera, och istället utvecklat ett helt nytt medel.

Under samma tid har man ökat från fem till åtta anställda och bland annat rekryterat affärsutvecklaren Åsa Sjöholm Timén, tidigare på AstraZeneca. I dag leder hon bolaget tillsammans med tekniske chefen Oskar Axelsson.

Verksamheten är ett dotterbolag i medicinföretagsgruppen Accelerator Nordic, listad på Aktietorget. Accelerator Nordic, som finansierar all verksamhet i Spago Imaging, omsatte 2010 knappt 3,8 miljoner kronor med en förlust på drygt 13 miljoner.

Spago Imagings tidigare kontrastmedel byggde på en teknologi med nanopartiklar, där man kraftigt skulle öka mängden av magnetiska joner i medlet och på så vis få betydligt bättre bildupplösning. I det nya medlet används också nanopartiklar, men Spagos forskare har hittat ett annat ämne att arbeta med. Tidigare användes gadoliniumjoner, som är giftiga men som ingår i nästan alla MR-kontrastmedel på marknaden. Vilket ämne Spago istället använder är ännu inte officiellt.

Enligt Åsa Sjöholm Timén ger det nya kontrastmedlet betydligt bättre bilder än dagens, men utan gadoliniumjonerna minskar dessutom risken för allvarliga biverkningar hos patienter med nedsatt njurfunktion. Djurstudier för att slå fast substansens säkerhet planeras nästa år och de första patientstudierna 2013. Fokus ligger på cancer i mjuka vävnader, främst bröstcancertumörer.

Lisa Kirsebom

Spago Imaging i Lund Life Science Incubator har genomgått ett rejält teknikskifte. De senaste två åren har bolaget frångått sitt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]