torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Danskt medicinteknikbolag lägger forskning i Malmö

Nyligen rapporterade svensk media om att antalet personer som använder bettskenor när de sover har stigit dramatiskt de senaste åren. Nu väljer Köpenhamnsbolaget Medotech som utvecklar apparatur som motverkar tandgnissel att lägga en större del av sin forskning i Malmö.

Initialt handlar det om finansiering av en doktorandtjänst vid tandläkarhögskolan i Malmö, men företaget planerar också att lägga fler kliniska studier på andra sidan Sundet.

— Sverige ligger helt enkelt längre fram på vårt specifika område bettfysiologi, säger VD Thomas Sandholdt.

Medotechs huvudprodukt, Grindcare, utnyttjar elektriska impulser för att minska aktiviteten i käkmusklerna under nattetid. Fram tills nyligen var huvudspåret att sälja bolaget vidare, men den planen har skjutits på framtiden.

— Vi ska först optimera verksamheten, säger Thomas Sandholdt, och ett steg i den riktningen är att lägga en större del av forskningen på tandläkarhögskolan i Malmö.

2010 investerade statliga Vækstfonden, Via Venture Partners och Syddansk Kapital ett hemligt mångmiljonbelopp i verksamheten. Året innan tog bolaget in 30 miljoner danska kronor i en runda där Via Venture Partner var huvudinvesterare. Den stora internationella marknadspotentialen ligger bakom investeringarna, enligt revisionsbyrån Ernst & Young rör det sig om miljardbelopp.

Medotech har i dag 11 anställda. Den svenska distributionen sköts av Unident med säte i Falkenberg.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Nyligen rapporterade svensk media om att antalet personer som använder bettskenor när de sover har stigit dramatiskt de senaste åren. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad