måndag 6 maj 2024

inloggad som

Chefsbyte på skånsk miljardkoncern

Niclas Håkansson tar över som VD för golvteknikbolaget Välinge International med säte i Viken. Tidigare VD:n Darko Pervan ska som styrelseordförande fokusera på koncernens framtida planer och en kommande börsintroduktion.

Niclas Håkansson kom till koncernen 2003 då Välinges första stora expansionsfas inleddes. Sedan dess har han jobbat på såväl marknads- som utvecklingssidan på bolaget som årligen har levererat vinster i hundramiljonersklassen, till stor del genererade av licensintäkter härrörande klickgolv.

— Nu står vi inför en ny stor expansion där vi ska sätta flera nya produkter på marknaden, säger Niclas Håkansson.

Darko Pervan har tidigare signalerat att bolaget är på väg att noteras, den strategin ligger fast även i dagens turbulenta börsklimat.

— Vi har blivit så stora att det är rimligt att gå till börsen. Det ska ske inom 2-4 år, säger Darko Pervan.

Under våren rasade en ägartvist mellan familjen Pervan och investeringsbolaget Nordstjernan. Maktkampen slutade med att Nordstjernan fick sälja sin ägarandel varefter Välinge International ägs till 60 procent av familjen Pervan, resterande delar står de tyska licenspartnerna Kronotex och Kronospan för.

Omsättning för 2010 landade på runt 600 miljoner kronor med en vinst på 220 miljoner kronor. Bolaget har värderats till fyra miljarder kronor.

Joel Lyth

Niclas Håkansson tar över som VD för golvteknikbolaget Välinge International med säte i Viken. Tidigare VD:n Darko Pervan ska som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.