torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Mauds riskkapitalreform får tummen upp

Regeringen gör om det statliga riskkapitalsystemet. Bland annat utreds en sammanslagning av Innovationsbron och Almi. Beskedet välkomnas av cheferna för Skånes forskningsparker.

I en debattartikel i lördagens Dagens Industri gav näringsminister Maud Olofsson en glimt av framtidsplanerna för innovationssystemet. De statliga insatserna ska effektiviseras för att försöka krama ut mer utan att tillföra ytterligare kapital. Fokus läggs på företag i tidiga faser.

— Att slå ihop Almi och Innovationsbron tror jag är bra. Att hantera riskkapital är också en kostnad. Det krävs en kritisk massa av resurser och kompetens, säger Ideons VD Hans Möller.

De senaste åren har investeringarna från privata riskkapitalbolag minskat. Den världsekonomiska krisen lägger ytterligare sten på bördan för unga uppstartsföretag. I inlägget skriver Maud Olofsson om planer på fond i fond-lösningar för att få igång de privata satsningarna.

Bodil Rosvall, VD på Minc, är avvaktande men positiv.

— Staten ska ta sin roll som komplement till den privata marknaden. Men förutom riskkapital vill jag se fler låneprodukter för tidiga skeden, säger hon.

Mer detaljer väntas imorgon när höstbudgeten släpps. Både regeringen och Region Skåne håller på att se över sina långsiktiga innovationsstrategier. Allmän konsensus råder om att det i dag är alltför många, alltför små aktörer inblandande i innovationssystemet.

— Det är bra om pengarna som pumas in i systemet verkligen går ut till nya företag. Det finns en hel del att göra på effektivitetssidan, som att minska administrativa kringkostnader, säger Medeons VD Bengt Lövdén.

Kristian Svensson

Regeringen gör om det statliga riskkapitalsystemet. Bland annat utreds en sammanslagning av Innovationsbron och Almi. Beskedet välkomnas av cheferna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]