söndag 19 maj 2024

inloggad som

Dansk kryssningsboom spiller över till Malmö

Rekordmånga kryssningsturister hittar till Köpenhamn, med 368 fartyg i år börjar det bli ont om plats. Hamnbolaget Copenhagen Malmö Port vänder därför blicken över Sundet, där flytten av en containerterminal frigjort kajerna för fler passagerarfartyg. Det öppnar även för att marknadsföra Öresundsregionen som en gemensam kryssningsmetropol.

Totalt 750.000 kryssningsturister väntas i år till Köpenhamn. Det är en ökning med 13 procent mot 2010 och gör staden till det mest besökta kryssningsmålet i Östersjöregionen.

För att möta anstormningen är Copenhagen Malmö Port (CMP) i färd med upphandlingar för sammanlagt 800 miljoner danska kronor för en ny kaj med kringutrustning åt kryssningsfartyg. Den nya kajen ska med 1.100 meters längd kunna hantera tre fartyg av samma storlek som årets största hamngäst Celebrity Eclipse.

Men CMP har även börjat titta på Malmö som en säkerhetsventil då platsen i Köpenhamn inte räcker till. I Malmö har två stora kajer blivit lediga då delar av frakthanteringen flyttas till norra hamnen, där en ny containerterminal nyligen invigts.

— Det innebär att vi kan använda de kajerna till kryssningsfartyg om behovet uppstår. Malmö kommer dock inte kunna ta emot lika stora fartyg som Köpenhamn, säger Arnt Møller Pedersen, chef för kryssningstrafiken hos CMP.

CMP är Köpenhamns kommuns och Malmö stads gemensamma hamnbolag. Omsättningen 2010 landade på 675 miljoner kronor.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Rekordmånga kryssningsturister hittar till Köpenhamn, med 368 fartyg i år börjar det bli ont om plats. Hamnbolaget Copenhagen Malmö Port vänder […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]