tisdag 23 april 2024

inloggad som

Dansk Nicorette-utmanare till marknaden

Ett positivt studieresultat gör att nikotintuggummit från Köpenhamnsbaserade Alkalon går mot en snar lansering. Därmed flaggar storägaren Seed Capital för att en exit närmar sig.

I studien som nyligen avslutades visade Alkalon att dess nikotintuggummi har en effekt som är medicinskt likvärdig med den hos Nicorette. Med det resultatet har bolaget ansökt om att få tuggummit godkänt som generiskt läkemedel i flera europeiska länder, där tuggummit ska säljas som en billigare variant av Nicorette.

— Lanseringen ska ske under 2012 med partner specialiserade på generiska läkemedel. Där har vi klara avtal, säger Alkalons VD Bo Tandrup. 

Sedan starten 2007 har Alkalon tagit in 25 miljoner danska kronor. Senaste rundan var för två sedan då bolaget tog in 14 miljoner danska kronor, inga fler emissioner är planerade. Största ägare är Seed Capital med 45 procent av aktierna. Investeringsansvariga Ulla Brockenhuus-Schack planerar för en försäljning av portföljbolaget de närmaste två åren.

— När Alkalons produkt når marknaden tror jag det kommer vara ett utmärkt tillfälle att släppa bolaget. Det kan hända inom ett år, men det troligaste är att det sker inom två, säger Ulla Brockenhuus-Schack.

Bara i Sverige omsätter marknaden för nikotinprodukter flera hundra miljoner kronor årligen. Dominanter är Pfizer-ägda Nicorette samt Nicotinell, som tillverkas av amerikanska läkemedelskoncernen Johnson&Johnson. En mindre spelare är Helsingborgsbaserade Niconovum som för snart två sedan köptes upp av USA:s näst största tobaksbolag Reynolds American. Köpeskillingen i den affären var 310 miljoner kronor.

I dag har Alkalon fem anställda. Bo Tandrup räknar med att omsättningen redan lanseringsåret 2012 ska överstiga en miljon euro. Närmast ligger projekt utanför nikotinfältet.

— Vi kommer arbeta som kontraktsforskare tillsammans med läkemedelsbolag. Med vårt nikotintuggummi har vi visat att vi effektivt kan ta en produkt till marknaden, säger Bo Tandrup.

Joel Lyth

Ett positivt studieresultat gör att nikotintuggummit från Köpenhamnsbaserade Alkalon går mot en snar lansering. Därmed flaggar storägaren Seed Capital för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad