fredag 23 februari 2024

inloggad som

Skånsk bankräv tar över efter Skjutare

Lars Ljungälv, nuvarande chef för Swedbank i södra Sverige, blir ny VD för Sparbanken Öresund. I april tar Ljungälv över efter Lars-Erik Skjutare, som sedan 1992 varit VD för Sparbanken Finn och sedermera Sparbanken Öresund.

Lars Ljungälv har en lång karriär inom Skånes bankvärld, då han tillträdde som regionchef på Swedbank 2007 kom han från VD-posten på Färs och Frosta Sparbank. Han har även en lång rad lokala styrelseuppdrag, bland annat för Lunds universitet, MFF och Hässleholmsbaserade Bergendahl. Däremot kommer han lämna sitt uppdrag för Rosengård Invest, där Swedbank är storägare.

Sparbanken Öresunds ordförande Lars Andersson beskriver fortsatt konsolidering av banken efter förra årets fusion mellan Finn och Gripen som den nye VD:ns huvuduppgift. Men även etablering i Danmark och fortsatt jakt på storstadskunderna i Malmö och Helsingborg finns på agendan.

— Finn kommer ju från Lund och Gripen från Ängelholm, det var bara nyligen vi exempelvis etablerade oss i Malmö. Men vi har stora ambitioner här, säger han.

Med en affärsvolym på drygt 91 miljarder kronor är Sparbanken Öresund Skånes största fristående sparbank. 2010 gjorde banken en vinst på 68 miljoner kronor. I går kom Nordea med beskedet att 2.000 anställda i Norden ska sägas upp som en följd av ökade kostnader med de hårdare kraven på likviditet och kapitalbuffert i Basel III. Även Sparbanken Öresund ser över sina utgifter och förmåga att låna in kapital från sparare och andra banker. Men några personalnedskärningar är inte aktuella i dagsläget, uppger Lars Andersson.

På Swedbank tar biträdande regionchef Carola Svensk och Per Strömqvist över efter Lars Ljungälv tills en permanent efterträdare hittats.

Erik Olausson

Lars Ljungälv, nuvarande chef för Swedbank i södra Sverige, blir ny VD för Sparbanken Öresund. I april tar Ljungälv över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.