fredag 23 februari 2024

inloggad som

Fusionsavtal klart — Arch siktar på börsen 2014

Affären som skapar den nya förpackningsjätten Arch Packaging Group i Malmö är nu slutförd. Företaget ska vara klart för börsen om tre år och fortsätter jaga uppköp av innovationsbolag.

Pappren som stänger avtalet där A&R Carton i Malmö och Flextrus i Lund går ihop skrevs under i Stockholm i fredags. En ny koncern med omsättning runt 500 miljoner euro och 2.000 anställda i Europa är därmed född.

— Ägarnas vision är att skapa ett börsfäigt bolag, men för det behöver vi växa lite till. En omsättning på 700 miljoner euro har nämnts. Målet är att arbetet ska vara klart 2014-2015, säger Per Lundeen, VD för A&R Carton och nya Arch Packaging Group.

A&R är inriktat mot kartonger av olika slag och Flextrus mot flexibla förpackningar. Hittills har tillväxten skett både organiskt och genom förvärv. Men de hetaste uppköpen handlar inte om volymer utan om ny teknik.

Så här långt i år har A&R köpt två mindre innovationsbolag utanför Öresundsregionen. Flextrus köpte i fjol Flexmed i Landskrona, specialist inom medicintekniska förpackningar.

— Våra kunder behöver unika förpackningar för att sticka ut, därför måste vi få in nya idéer. Innovation betyder ett mervärde för våra marginaler och är en framgångsfaktor, säger Per Nyström, VD på Flextrus och vice VD på Arch.

Med in i den nya koncernen följer kunder som Nestlé, Arla och Kraft. Bolagen har även haft omfattande affärer sinsemellan; A&R är Flextrus största enskilda kund.

Så sent som år 2000 ingick de båda i Åkerlund & Rausing, men knoppades av på var sitt håll. Ägarna, riskkapitalbolagen Ahlström och Accent, berättade i jun att man nu lägger samman verksamheterna igen till en storkoncern med huvudkontor på Adelgatan i centrala Malmö.

Kristian Svensson

Affären som skapar den nya förpackningsjätten Arch Packaging Group i Malmö är nu slutförd. Företaget ska vara klart för börsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.