söndag 5 maj 2024

inloggad som

Danmark färdigställer ESS-design

Danska Videnskabsministeriets Forsknings- och Innovationsstyrelse är på väg att nå en milstolpe i förberedelsearbetet inför bygget av ESS-anläggningen i Lund. Innan året är slut sjösätts det sista av sex större projekt inom teknisk och vetenskaplig design.

Designprojekten ska säkerställa att anläggningen bygger på de senaste forskningsrönen. Slutnotan är på 36 miljoner danska kronor.

— Det finns ingen annan anläggning som ESS så det är en massa saker som måste uppfinnas och konstrueras, säger chefskonsult Morten Scharff från Forsknings- och Innovationsstyrelsen.

Ansökningarna om de sista 8 av de 36 miljonerna ska lämnas in i början av september och pengarna delas ut under oktober. När Design Update-fasen avslutas 2012 kan Danmark tillsammans med övriga 17 europeiska medlemsländer spika den slutliga konstruktionen av ESS. Tidigare delar av den danska designinsatsen har utförts av bland andra Köpenhamns universitet, DTU och Aarhus universitet.

ESS-bygget beräknas sätta igång 2013 och kosta totalt 14 miljarder svenska kronor, varav Danmark bidrar med cirka 1,8 miljarder. Köpenhamn blir också platsen för det datacenter som ska ta emot och bearbeta provresultaten från ESS.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danska Videnskabsministeriets Forsknings- och Innovationsstyrelse är på väg att nå en milstolpe i förberedelsearbetet inför bygget av ESS-anläggningen i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.