fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tekniska problem tvingar ResQU i konkurs

Tekniska problem och segdragna beslutsprocesser hos de tänkta köparna har tvingat det omskrivna Ideonbolaget ResQU i konkurs. Ägare som Sydsvensk Entreprenörfond och riskkapitalisten Mats Lindoff kan nu vinka farväl till närmare tio miljoner kronor i samlade investeringar.

Så sent som i februari tog ResQU in den sista dosen riskkapital, då ägarkretsen sköt till 4,3 miljoner kronor till utvecklingen av en helikopterburen sensor för att hitta människor som försvunnit under snömassorna i en lavin eller gått vilse under fjällturen.

Sensorn består av ett tredelat system som pejlar in den försvunnes mobiltelefon genom att först störa ut signalerna från omgivande, fasta basstationer. När mobilen letar efter täckning hittar den istället ResQUs mobila basstation, som tvingar telefonen att skicka ut kontinuerliga signaler. Därmed kan den pejlas på ett par decimeter när med en sökutrustning.

Sedan grundandet 2009 har ResQU flera gånger lyfts fram som ett av Skånes hetaste teknikbolag. Men hittills är det bara själva sökutrustningen som nått prototypstadiet då resterande teknikutveckling visat sig svårare än beräknat.

— Vi har bland annat använt oss av en basstation från Ericsson som vi byggt om till våra ändamål. Men det har dykt upp för många tekniska hinder, säger tidigare VD:n Andreas Ekengren.

Då det samtidigt stod klart att det var långt kvar till de första beställningarna från de räddningstjänster runt om i Europa som var tänkta kunder fick investerarna kalla fötter och begärde bolaget i konkurs. ResQU hade två anställda men sysselsatte även en handfull konsulter. Största ägaren Sydsvensk Entreprenörfond har själv satsat 4,4 miljoner kronor i ResQU, som blir det första bolaget att lämna fondens portfölj.

För Andreas Ekengren och de båda grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell är äventyret däremot inte över än.

— Vi tittar på möjligheten att ta tekniken vidare. Det vore galet att inte göra det, säger Ekengren.

Enligt konkursförvaltaren Ola Sellert på advokatbyrån Trägårdh finns flera intressenter att ta över inkråmet i konkursboet.

Erik Olausson

Tekniska problem och segdragna beslutsprocesser hos de tänkta köparna har tvingat det omskrivna Ideonbolaget ResQU i konkurs. Ägare som Sydsvensk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.