torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tekniska problem tvingar ResQU i konkurs

Tekniska problem och segdragna beslutsprocesser hos de tänkta köparna har tvingat det omskrivna Ideonbolaget ResQU i konkurs. Ägare som Sydsvensk Entreprenörfond och riskkapitalisten Mats Lindoff kan nu vinka farväl till närmare tio miljoner kronor i samlade investeringar.

Så sent som i februari tog ResQU in den sista dosen riskkapital, då ägarkretsen sköt till 4,3 miljoner kronor till utvecklingen av en helikopterburen sensor för att hitta människor som försvunnit under snömassorna i en lavin eller gått vilse under fjällturen.

Sensorn består av ett tredelat system som pejlar in den försvunnes mobiltelefon genom att först störa ut signalerna från omgivande, fasta basstationer. När mobilen letar efter täckning hittar den istället ResQUs mobila basstation, som tvingar telefonen att skicka ut kontinuerliga signaler. Därmed kan den pejlas på ett par decimeter när med en sökutrustning.

Sedan grundandet 2009 har ResQU flera gånger lyfts fram som ett av Skånes hetaste teknikbolag. Men hittills är det bara själva sökutrustningen som nått prototypstadiet då resterande teknikutveckling visat sig svårare än beräknat.

— Vi har bland annat använt oss av en basstation från Ericsson som vi byggt om till våra ändamål. Men det har dykt upp för många tekniska hinder, säger tidigare VD:n Andreas Ekengren.

Då det samtidigt stod klart att det var långt kvar till de första beställningarna från de räddningstjänster runt om i Europa som var tänkta kunder fick investerarna kalla fötter och begärde bolaget i konkurs. ResQU hade två anställda men sysselsatte även en handfull konsulter. Största ägaren Sydsvensk Entreprenörfond har själv satsat 4,4 miljoner kronor i ResQU, som blir det första bolaget att lämna fondens portfölj.

För Andreas Ekengren och de båda grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell är äventyret däremot inte över än.

— Vi tittar på möjligheten att ta tekniken vidare. Det vore galet att inte göra det, säger Ekengren.

Enligt konkursförvaltaren Ola Sellert på advokatbyrån Trägårdh finns flera intressenter att ta över inkråmet i konkursboet.

Erik Olausson

Tekniska problem och segdragna beslutsprocesser hos de tänkta köparna har tvingat det omskrivna Ideonbolaget ResQU i konkurs. Ägare som Sydsvensk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.