Tekniska problem och segdragna beslutsprocesser hos de tänkta köparna har tvingat det omskrivna Ideonbolaget ResQU i konkurs. Ägare som Sydsvensk Entreprenörfond och riskkapitalisten Mats Lindoff kan nu vinka farväl till närmare tio miljoner kronor i samlade investeringar.
Så sent som i februari tog ResQU in den sista dosen riskkapital, då ägarkretsen sköt till 4,3 miljoner kronor till utvecklingen av en helikopterburen sensor för att hitta människor som försvunnit under snömassorna i en lavin eller gått vilse under fjällturen.
Sensorn består av ett tredelat system som pejlar in den försvunnes mobiltelefon genom att först störa ut signalerna från omgivande, fasta basstationer. När mobilen letar efter täckning hittar den istället ResQUs mobila basstation, som tvingar telefonen att skicka ut kontinuerliga signaler. Därmed kan den pejlas på ett par decimeter när med en sökutrustning.
Sedan grundandet 2009 har ResQU flera gånger lyfts fram som ett av Skånes hetaste teknikbolag. Men hittills är det bara själva sökutrustningen som nått prototypstadiet då resterande teknikutveckling visat sig svårare än beräknat.
— Vi har bland annat använt oss av en basstation från Ericsson som vi byggt om till våra ändamål. Men det har dykt upp för många tekniska hinder, säger tidigare VD:n Andreas Ekengren.
Då det samtidigt stod klart att det var långt kvar till de första beställningarna från de räddningstjänster runt om i Europa som var tänkta kunder fick investerarna kalla fötter och begärde bolaget i konkurs. ResQU hade två anställda men sysselsatte även en handfull konsulter. Största ägaren Sydsvensk Entreprenörfond har själv satsat 4,4 miljoner kronor i ResQU, som blir det första bolaget att lämna fondens portfölj.
För Andreas Ekengren och de båda grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell är äventyret däremot inte över än.
— Vi tittar på möjligheten att ta tekniken vidare. Det vore galet att inte göra det, säger Ekengren.
Enligt konkursförvaltaren Ola Sellert på advokatbyrån Trägårdh finns flera intressenter att ta över inkråmet i konkursboet.
Erik Olausson