söndag 25 februari 2024

inloggad som

Andra Wallenberginvesteringen i Lunds nanokluster

Ingen part kommenterar affären men Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenbergs investeringsbolag Foundation Asset Management gick in med ett mångmiljonbelopp i sommarens nyemission i solcellsbolaget Sol Voltaics.

Det var vid halvårsskiftet som det blev klart att forskningsbolaget Sol Voltaics på Ideon i Lund tar in 40 miljoner kronor i riskkapital. Största finansiär var Industrifonden, som stod för 18,5 miljoner kronor, men ny storinvesterare är också Foundation Asset Management, FAM. Det framgår av dokument Rapidus tagit del av.

För FAM blir det andra investeringen på kort tid i Lunds nanokluster. I våras gick bolaget in med 30 miljoner i lysdiodbolaget Glo. Något tidigare direktägande i Skåne har FAM inte haft.

— Vi håller på att ta ett större grepp om nanoklustret och innan vi är helt klara med det vill jag inte kommentera närmare, säger FAM:s investeringsansvarige Kristian Sildeby.

Inte heller Sol Voltaics VD Bo Pedersen vill ge några detaljer kring affären utan hänvisar till kommande pressreleaser.

Sol Voltaics utvecklar solceller med avsevärt högre verkningsgrad än de produkter som finns på marknaden i dag. Bolaget knoppades 2008 av från QuNano, som i sin tur har rötterna i nanometerkonsortiet vid Lunds universitet där professor Lars Samuelson är en centralfigur.

Senaste året har antalet anställda i Sol Voltaics växt från fem till femton. Bland ägarna sedan tidigare finns Nano Future Invest, Teknoinvest och Provider Venture Partner.

FAM förvaltar Wallenbergstiftelsens pengar. I bolagets portfölj finns bland andra SEB, SKF, Investor och Karolinska Development.

Joel Lyth

Ingen part kommenterar affären men Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenbergs investeringsbolag Foundation Asset Management gick in med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.