fredag 29 mars 2024

inloggad som

Andra Wallenberginvesteringen i Lunds nanokluster

Ingen part kommenterar affären men Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenbergs investeringsbolag Foundation Asset Management gick in med ett mångmiljonbelopp i sommarens nyemission i solcellsbolaget Sol Voltaics.

Det var vid halvårsskiftet som det blev klart att forskningsbolaget Sol Voltaics på Ideon i Lund tar in 40 miljoner kronor i riskkapital. Största finansiär var Industrifonden, som stod för 18,5 miljoner kronor, men ny storinvesterare är också Foundation Asset Management, FAM. Det framgår av dokument Rapidus tagit del av.

För FAM blir det andra investeringen på kort tid i Lunds nanokluster. I våras gick bolaget in med 30 miljoner i lysdiodbolaget Glo. Något tidigare direktägande i Skåne har FAM inte haft.

— Vi håller på att ta ett större grepp om nanoklustret och innan vi är helt klara med det vill jag inte kommentera närmare, säger FAM:s investeringsansvarige Kristian Sildeby.

Inte heller Sol Voltaics VD Bo Pedersen vill ge några detaljer kring affären utan hänvisar till kommande pressreleaser.

Sol Voltaics utvecklar solceller med avsevärt högre verkningsgrad än de produkter som finns på marknaden i dag. Bolaget knoppades 2008 av från QuNano, som i sin tur har rötterna i nanometerkonsortiet vid Lunds universitet där professor Lars Samuelson är en centralfigur.

Senaste året har antalet anställda i Sol Voltaics växt från fem till femton. Bland ägarna sedan tidigare finns Nano Future Invest, Teknoinvest och Provider Venture Partner.

FAM förvaltar Wallenbergstiftelsens pengar. I bolagets portfölj finns bland andra SEB, SKF, Investor och Karolinska Development.

Joel Lyth

Ingen part kommenterar affären men Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenbergs investeringsbolag Foundation Asset Management gick in med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]