torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Andra Wallenberginvesteringen i Lunds nanokluster

Ingen part kommenterar affären men Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenbergs investeringsbolag Foundation Asset Management gick in med ett mångmiljonbelopp i sommarens nyemission i solcellsbolaget Sol Voltaics.

Det var vid halvårsskiftet som det blev klart att forskningsbolaget Sol Voltaics på Ideon i Lund tar in 40 miljoner kronor i riskkapital. Största finansiär var Industrifonden, som stod för 18,5 miljoner kronor, men ny storinvesterare är också Foundation Asset Management, FAM. Det framgår av dokument Rapidus tagit del av.

För FAM blir det andra investeringen på kort tid i Lunds nanokluster. I våras gick bolaget in med 30 miljoner i lysdiodbolaget Glo. Något tidigare direktägande i Skåne har FAM inte haft.

— Vi håller på att ta ett större grepp om nanoklustret och innan vi är helt klara med det vill jag inte kommentera närmare, säger FAM:s investeringsansvarige Kristian Sildeby.

Inte heller Sol Voltaics VD Bo Pedersen vill ge några detaljer kring affären utan hänvisar till kommande pressreleaser.

Sol Voltaics utvecklar solceller med avsevärt högre verkningsgrad än de produkter som finns på marknaden i dag. Bolaget knoppades 2008 av från QuNano, som i sin tur har rötterna i nanometerkonsortiet vid Lunds universitet där professor Lars Samuelson är en centralfigur.

Senaste året har antalet anställda i Sol Voltaics växt från fem till femton. Bland ägarna sedan tidigare finns Nano Future Invest, Teknoinvest och Provider Venture Partner.

FAM förvaltar Wallenbergstiftelsens pengar. I bolagets portfölj finns bland andra SEB, SKF, Investor och Karolinska Development.

Joel Lyth

Ingen part kommenterar affären men Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenbergs investeringsbolag Foundation Asset Management gick in med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.