fredag 19 april 2024

inloggad som

Ägarbyte: Nytt fokus på förvärv hos Atos

Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT tar över medicinteknikbolaget Atos Medical i Hörby. Säljare är Nordic Capital. Nu ska Atos växla upp sin förvärvsstrategi.

De senaste åren har Atos Medical haft en tillväxttakt runt 15 procent. Expansionen har skett både organiskt och genom förvärv. Som ny ägare lägger EQT fullt fokus på att öka tempot ytterligare.

— Vi ska fortsätta växa organiskt. Men vi kommer också ta nya tag vad gäller förvärv och ackvisitioner och accelerera den sidan, säger Atos VD Tommy Hedberg.

I fjol köptes distributören Collin Laryngologie i Frankrike. Framtida förvärv kan också handla om kompletterande teknik.

Huvudinriktningen är produkter för patienter som fått struphuvudet bortopererat, exempelvis röstproteser och fukt- och värmeväxlare för den som andas genom en öppning i halsen. Där är bolaget marknadsledande. Omsättningen låg i fjol runt 600 miljoner kronor.

Totalt har Atos 300 anställda i USA och Europa. 135 sitter i Hörby där huvudkontor, produktion och utveckling finns. Verksamheten grundades 1986 av bröderna Gert Persson och Jan-Ove Persson och har rötterna i gummiföretaget Medical Rubber, i dag en del av Nolato.

Hur mycket EQT betalar Nordic Capital är hemligt, men enligt uppgifter till Dagens Industri värderades Atos till nära tre miljarder kronor. Affären måste slutligt godkännas av konkurrensmyndigheten.

För Investorägda EQT är köpet andra storaffären i Öresundregionen under sommaren. I mitten av juli kom beskedet att portföljbolaget AcadeMedia köper friskolekoncernen Pysslingen av danska Polaris Private Equity. Köpeskillingen: 686 miljoner.

Kristian Svensson

Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT tar över medicinteknikbolaget Atos Medical i Hörby. Säljare är Nordic Capital. Nu ska Atos växla upp sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.