torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tacka Svensson för krisårens riskkapital

Kort sagt: Finanskrisen vingklippte riskkapitalbranschen och den har inte återhämtat sig än. Innovationsbolagen har istället sökt sig till småbörserna. Bara i Skåne har vi sett tretton listningar sedan hösten 2008. Företagen har den vägen lyckats resa över 400 miljoner kronor.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det har varit en veritabel vallfärd till de mindre aktiemarknaderna. Främst handlar det om omskrivna Aktietorget, där just nu Excito Electronics i Malmö håller på att listas.

Bolaget kan bli nummer fjorton i raden av skånska teknikprojekt att noteras sedan finanskrisen punkterade riskkapitalet.

Trots att det gått nästan tre år fortsätter investeringarna inom ”venture” att rasa, enligt ny statistik från Svenska Riskkapitalföreningen. Visst har det tagits en del tappra initiativ, inte minst från skånskt håll som Sydsvensk Entreprenörfond, men det totala investeringsflödet är nu nere på nivåerna från 2005.

Aktietorget eller för den delen First North har blivit en betydande utväg när det gäller att bärga utvecklings- och expansionskapital till unga företag — som enligt mångas måttstock egentligen inte alls är mogna för en bred ägarkrets ute bland allmänheten.

Skåningarna som listats sedan hösten 2008 har tillsammans tagit in 450 miljoner kronor, visar statistik som Rapidus sammanställt. Detaljerad uppställning finns på webben, bakom länken nedan.

Det handlar om förhoppningsbolag som kommit förbi det så kallade såddstadiet, men ofta inte lyckats knyta upp några större, kapitalstarka investerare.

Klart längst i sin verksamhet har Eolus Vind kommit. Företaget skiljer ut sig bland annat genom att ha etablerat en försäljning i mångmiljonklassen. Det är också där mest kapital landats, 159 miljoner kronor. Därefter följer Tigran Technologies, Neurovive och Dignitana.

Uppenbart har privatinvesterare och småsparare inte lidit samma ekonomiska kval under lågkonjunkturen som riskkapitalbolagen gjort. Svenssons ekonomi har varit hyfsat god krisen igenom. Börsen har återhämtat sig starkt och det stora prisfallet på bostäder uteblivit.

Att just utvecklingsbolag på småbörser lyckas locka privatplaceringar i konkurrens med Stockholmsbörsen förklaras av drömmen om framtida storvinster. Men hand i hand med potential går risk. Medan Sensodetect varit en kursraket gungar nu marken under Mincbolaget Junebud. Personalen varslades i april; affärsidén om sociala spel på webben höll helt enkelt inte.

Sannolikt kommer fler av de nylistade att läggas ner. Sådan är innovationsdjungelns lag. Ur det perspektivet kan vissa sägas ha noterats för tidigt. Inte bara är marknadsrisken stor, på sina håll är det också ovisst om själva produkterna fungerar som tänkt.

Generellt sett har privatpersoner sämre möjligheter att bedöma prospekt än professionella investerare, men alla beten sväljs ändå inte. I tisdags fick Prolight Diagnostics i Lund kasta in handduken i sin listningsprocess efter att nyemissionen misslyckats.

Genom åren har Aktietorget drabbats av skojerier och ren brottslighet, vilket inte är annat än skandal och något som måste stävjas. Samtidigt har dessa problem luftats flitigt i medierna. Den som i dag inte känner till att Aktietorget inte är att likställa med Stockholmsbörsen bör nog inte handla med värdepapper alls.

Istället för att entonigt varna för minibörserna, låt oss vända på kuttingen. Vi kan konstatera att riskvilligheten hos affärsänglar och småsparare gett livsluft till ett antal innovationsbolag under krisåren.

Vidare kan vågen av nya namn på smålistorna ge ett högre tempo för noteringar på Stockholmsbörsen framöver. Dignitana och Exini Diagnostics har redan flaggat för att byta upp sig till en tyngre handelsplats, från Aktietorget till First North respektive Nasdaq OMX.

Klicka här för att komma till tabellen med skåningar som gått till Aktietorget och First North sedan finanskrisen. Vill du läsa mer om vad företagen sysslar med, klicka på Relaterade artiklar uppe till höger.

 

Kort sagt: Finanskrisen vingklippte riskkapitalbranschen och den har inte återhämtat sig än. Innovationsbolagen har istället sökt sig till småbörserna. Bara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.