lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tacka Svensson för krisårens riskkapital

Kort sagt: Finanskrisen vingklippte riskkapitalbranschen och den har inte återhämtat sig än. Innovationsbolagen har istället sökt sig till småbörserna. Bara i Skåne har vi sett tretton listningar sedan hösten 2008. Företagen har den vägen lyckats resa över 400 miljoner kronor.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det har varit en veritabel vallfärd till de mindre aktiemarknaderna. Främst handlar det om omskrivna Aktietorget, där just nu Excito Electronics i Malmö håller på att listas.

Bolaget kan bli nummer fjorton i raden av skånska teknikprojekt att noteras sedan finanskrisen punkterade riskkapitalet.

Trots att det gått nästan tre år fortsätter investeringarna inom ”venture” att rasa, enligt ny statistik från Svenska Riskkapitalföreningen. Visst har det tagits en del tappra initiativ, inte minst från skånskt håll som Sydsvensk Entreprenörfond, men det totala investeringsflödet är nu nere på nivåerna från 2005.

Aktietorget eller för den delen First North har blivit en betydande utväg när det gäller att bärga utvecklings- och expansionskapital till unga företag — som enligt mångas måttstock egentligen inte alls är mogna för en bred ägarkrets ute bland allmänheten.

Skåningarna som listats sedan hösten 2008 har tillsammans tagit in 450 miljoner kronor, visar statistik som Rapidus sammanställt. Detaljerad uppställning finns på webben, bakom länken nedan.

Det handlar om förhoppningsbolag som kommit förbi det så kallade såddstadiet, men ofta inte lyckats knyta upp några större, kapitalstarka investerare.

Klart längst i sin verksamhet har Eolus Vind kommit. Företaget skiljer ut sig bland annat genom att ha etablerat en försäljning i mångmiljonklassen. Det är också där mest kapital landats, 159 miljoner kronor. Därefter följer Tigran Technologies, Neurovive och Dignitana.

Uppenbart har privatinvesterare och småsparare inte lidit samma ekonomiska kval under lågkonjunkturen som riskkapitalbolagen gjort. Svenssons ekonomi har varit hyfsat god krisen igenom. Börsen har återhämtat sig starkt och det stora prisfallet på bostäder uteblivit.

Att just utvecklingsbolag på småbörser lyckas locka privatplaceringar i konkurrens med Stockholmsbörsen förklaras av drömmen om framtida storvinster. Men hand i hand med potential går risk. Medan Sensodetect varit en kursraket gungar nu marken under Mincbolaget Junebud. Personalen varslades i april; affärsidén om sociala spel på webben höll helt enkelt inte.

Sannolikt kommer fler av de nylistade att läggas ner. Sådan är innovationsdjungelns lag. Ur det perspektivet kan vissa sägas ha noterats för tidigt. Inte bara är marknadsrisken stor, på sina håll är det också ovisst om själva produkterna fungerar som tänkt.

Generellt sett har privatpersoner sämre möjligheter att bedöma prospekt än professionella investerare, men alla beten sväljs ändå inte. I tisdags fick Prolight Diagnostics i Lund kasta in handduken i sin listningsprocess efter att nyemissionen misslyckats.

Genom åren har Aktietorget drabbats av skojerier och ren brottslighet, vilket inte är annat än skandal och något som måste stävjas. Samtidigt har dessa problem luftats flitigt i medierna. Den som i dag inte känner till att Aktietorget inte är att likställa med Stockholmsbörsen bör nog inte handla med värdepapper alls.

Istället för att entonigt varna för minibörserna, låt oss vända på kuttingen. Vi kan konstatera att riskvilligheten hos affärsänglar och småsparare gett livsluft till ett antal innovationsbolag under krisåren.

Vidare kan vågen av nya namn på smålistorna ge ett högre tempo för noteringar på Stockholmsbörsen framöver. Dignitana och Exini Diagnostics har redan flaggat för att byta upp sig till en tyngre handelsplats, från Aktietorget till First North respektive Nasdaq OMX.

Klicka här för att komma till tabellen med skåningar som gått till Aktietorget och First North sedan finanskrisen. Vill du läsa mer om vad företagen sysslar med, klicka på Relaterade artiklar uppe till höger.

 

Kort sagt: Finanskrisen vingklippte riskkapitalbranschen och den har inte återhämtat sig än. Innovationsbolagen har istället sökt sig till småbörserna. Bara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.