fredag 19 april 2024

inloggad som

Region Skåne bäst på att mjölka EU:s innovationsfond…

Fyra år efter starten har nästan samtliga 423 miljoner kronor ur EU:s regionala utvecklingsfond för Skåne och Blekinge inom innovation och nyföretagande delats ut eller öronmärkts. Mest pengar går till Region Skåne, som fått var fjärde EU-krona, visar Rapidus genomgång.

Skåne-Blekinges regionala utvecklingsfond är en av åtta i Sverige, som alla syftar till att öka sysselsättningen och stärka den lokala konkurrenskraften. I Skåne-Blekinge handlar det totalt om 611 miljoner kronor för perioden 2007-2011, varav två tredjedelar går till olika stödinsatser för innovation och entreprenörskap.

Då över 99 procent av pengarna nu delats ut eller beslutats om står Region Skåne som den i särklass största bidragstagaren, med 15 projekt finansierade med totalt 100,1 miljoner kronor. Bland annat har fem miljoner kronor gått till mobilklustret Mobile Heights, 13,9 miljoner till Tita-projektet, som ska stärka tillväxten i samband med etaberlingen av ESS och Max IV, och 37,8 miljoner till Moving Media Southern Sweden.

Region Skåne är även medfinansiär i det projekt som fått den enskilt största utbetalningen: Sydsvensk Entreprenörfond som tilldelats 90 miljoner kronor ur EU-fonden. Resterande 233 miljoner kronor har spridits ut över ett 80-tal mindre satsningar hos aktörer som Invest in Skåne, Karlskrona kommun och Blekinge tekniska högskola.

— Region Skåne har jobbat länge med utvecklingsfrågor och har börjat få med ett tänk där projekt utformas för att appellera till EU-program, säger regionpolitikern Pontus Lindberg (M).

Han är regionråd och ordförande i strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinge, en kommitté utsedd av regeringen för att bestämmer vem som får del av EU-fonden.

Region Skåne har en ganska tung representation i strukturfondspartnerskapet. Finns det ingen risk att det ser ut som om ni ger till er själva?

— Jo, det finns en viss risk. När vi sitter där måste vi skilja på våra roller och välja ut det som är bäst för hela Skåne och Blekinge, det får inte bli ett ”vi får detta så får ni det”-tänk. Men det tycker jag vi klarar, säger Pontus Lindberg.

Bidrag från EU:s regionala utvecklingsfond kräver motfinansiering från andra aktörer, där Region Skåne är en av de största. Totalbudgeten för de projekt som fått finansiering är därför närmare 800 miljoner kronor.

Klicka här för att se listan över vart EU:s regionala innovationspengar gått

Erik Olausson

Fyra år efter starten har nästan samtliga 423 miljoner kronor ur EU:s regionala utvecklingsfond för Skåne och Blekinge inom innovation och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.