söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Storbråk i Echolize — anställda startar ny musiktjänst

Med över två miljoner låtar i den växande katalogen skulle Echolize bli Malmös svar på streamingtjänsten Spotify. Men konflikterna i bolaget har växt medan Echolize dragit på sig skulder till underleverantörer och för uteblivna löner. Nu bryter en handfull anställda sig loss för att starta en konkurrerande musiktjänst baserad på samma teknik.

Enligt den tidigare försäljningschefen Richard Lindberg har ingen i den tio man starka personalen fått någon lön sedan april. De anställda har nu tagit hjälp av facket för att kunna försätta företaget i konkurs och få ut sin lön via den statliga lönegarantin.

Ingen person finns heller längre som formellt ansvarig för bolaget. Enligt Bolagsverket kommer Echolize att tvångslikvideras inom en snar framtid, om inte en styrelse och revisor tillsätts snarast.

Echolize startade i spåren av det konkursade bolaget Rewiired och tog under hösten in drygt sju miljoner kronor i riskkapital, varav merparten från affärsängeln Lars Byléhn. Med sin mjukvara, som låter användaren ladda ner film- och musikfiler där nedladdningen följs av en reklamfilm, har bolaget fått viss uppmärksamhet i medierna som en framtida utmanare till väletablerade jättar som Spotify och Wimp.

Rickard Lindberg leder utbrytargruppen och räknar med att få igång tjänsten Doloder, baserad på Echolizes teknik, redan inom någon vecka.

— Idén är för bra för att inte köra vidare med. Till en början blir det framförallt artister som inte redan har kontrakt med stora förlag. Men innan vi har nått en viss volym i nedladdning så blir det inget betalt för dem, säger Richard Lindberg.

Enligt honom finns inga patent som hindrar lanseringen av Doloder. Det ser dock ut att vara upplagt för fortsatt strid, då operativt ansvarige på Echolize, Mårten Ohlin, hävdar motsatsen. Han är i övrigt fåordig med kommentarer.

— Vi har en patentansökan som ligger och bearbetas. Dessutom har alla i personalen skrivit på ett sekretessavtal. Om man kör igång en egen tjänst så bryter man avtal, säger han.

Rapidus har utan framgång sökt Lars Byléhn för en kommentar.

Anders Frick

Med över två miljoner låtar i den växande katalogen skulle Echolize bli Malmös svar på streamingtjänsten Spotify. Men konflikterna i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.