tisdag 15 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svenska nätkonsumenter ligger efter danska

Svensk ekonomi är en av de mest internetdrivna i världen — inräknat nätbaserad konsumtion, export och investeringar värderas den till 205 miljarder svenska kronor om året. Trots det får Sveriges internetekonomin stryk på flera punkter av grannlandet i väst, enligt en färsk rapport som beställts av Google.

Siffrorna presenterades i dag vid ett välbesökt möte i Malmö arrangerat av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Totalt 6,6 procent av Sveriges BNP, räknat i utgifter för varor och tjänster, kan relateras direkt till internet. Lejonparten, 109 miljarder kronor om året, kommer från konsumtion på nätet medan investeringar i internetinfrastruktur som bredband och mobila nätverk står för 43 miljarder kronor om året.

Såväl Storbritannien som Danmark har dock högre andel konsumtion på nätet, liksom utgifter för onlineannonsering.

— Svenska företag har kommit längre än danska när det gäller sin närvaro på internet. Ändå konsumerar danskarna mer på nätet, men de gör det från utländska sajter, säger Googles svenska policychef David Mothander.

Trots ett visst uppsving för att exempelvis deklarera via nätet är det också mycket vanligare att danskar interagerar med sina myndigheter på internet. Beteendet ger avtryck i rapportens ranking av världens länder efter generell internetintensitet, där Danmark listas högst upp, med Sverige på fjärde plats.

Fram till 2015 beräknas Sveriges internetrelaterade ekonomi öka till 320-380 miljarder kronor. Den tillväxten är långsammare än för många jämförbara länder, däribland Danmark.

Rapporten visar också att de skånska företagens intresse för nätfrågor är högst i landet.

Erik Olausson

Svensk ekonomi är en av de mest internetdrivna i världen — inräknat nätbaserad konsumtion, export och investeringar värderas den till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.