onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svenska nätkonsumenter ligger efter danska

Svensk ekonomi är en av de mest internetdrivna i världen — inräknat nätbaserad konsumtion, export och investeringar värderas den till 205 miljarder svenska kronor om året. Trots det får Sveriges internetekonomin stryk på flera punkter av grannlandet i väst, enligt en färsk rapport som beställts av Google.

Siffrorna presenterades i dag vid ett välbesökt möte i Malmö arrangerat av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Totalt 6,6 procent av Sveriges BNP, räknat i utgifter för varor och tjänster, kan relateras direkt till internet. Lejonparten, 109 miljarder kronor om året, kommer från konsumtion på nätet medan investeringar i internetinfrastruktur som bredband och mobila nätverk står för 43 miljarder kronor om året.

Såväl Storbritannien som Danmark har dock högre andel konsumtion på nätet, liksom utgifter för onlineannonsering.

— Svenska företag har kommit längre än danska när det gäller sin närvaro på internet. Ändå konsumerar danskarna mer på nätet, men de gör det från utländska sajter, säger Googles svenska policychef David Mothander.

Trots ett visst uppsving för att exempelvis deklarera via nätet är det också mycket vanligare att danskar interagerar med sina myndigheter på internet. Beteendet ger avtryck i rapportens ranking av världens länder efter generell internetintensitet, där Danmark listas högst upp, med Sverige på fjärde plats.

Fram till 2015 beräknas Sveriges internetrelaterade ekonomi öka till 320-380 miljarder kronor. Den tillväxten är långsammare än för många jämförbara länder, däribland Danmark.

Rapporten visar också att de skånska företagens intresse för nätfrågor är högst i landet.

Erik Olausson

Svensk ekonomi är en av de mest internetdrivna i världen — inräknat nätbaserad konsumtion, export och investeringar värderas den till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.