fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ljusnande framtid för IT-konsulter inom öppen källkod

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot regionens konsultbolag som nischat sig mot öppen källkod, som Linux och MySQL. Många har tvingats till neddragningar och omlagda strategier, men nu är optimismen tillbaka.

Beroendet av ett fåtal storkunder har gjort senaste åren svåra för konsulterna. Ett bolag som tog mycket stryk 2009 var hårdsatsande Redpill Linpro, med huvudkontor i Karlstad och ett tiotal anställda i Köpenhamn. Personalstyrkan har bantats med ett tjugotal till totalt 180 anställda i Skandinavien. I Köpenhamn rekryterar nu företaget åter från såväl danska som svenska sidan Sundet.

— Det är hög efterfrågan överallt nu och Köpenhamnskontoret är i ett stadium där vi planerar för fortsatt expansion, säger Redpill Linpros VD Anders Liling.

Så sent som i maj tog bolaget in 13 miljoner kronor i nytt rörelsekapital. Bland kunderna finns Köpenhamns flygplats, Telenor Danmark och Helsingborgs stad. Huvudägare är Sjätte AP-fonden.

Också de helt lokala spelarna sattes under hård press i lågkonjunkturen. Örestad Linux har minskat personalstyrkan från 16 till 7 anställda sedan Sony Ericsson dragit ner.

— Vi har lyckats bygga upp en ny kundbas. Från att i det närmaste ha varit ett bemanningsbolag till de stora arbetar vi nu med mindre företag, säger VD Patrik Gullstrand.

Hos Örestad Linux är Bokus, Beijer Tech och Saplo numera kunder.

Som Rapidus tidigare berättat sjönk Malmöbaserade Purple Scouts omsättning i fjol samtidigt som antalet anställda minskade något. Även Stickybit, med 17 anställda i Malmö, ser först nu ökade marginaler. 2010 landade omsättningen på elva miljoner kronor med en förlust på närmare en miljon.

— När konjunkturen gick ner valde vi att behålla personalen och har dragit den lasten de senaste åren. Under tredje och fjärde kvartalet räknar vi med att få upp lönsamheten till 20 procent, säger VD Fredrick Rybarczyk.

Joel Lyth

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot regionens konsultbolag som nischat sig mot öppen källkod, som Linux och MySQL. Många har tvingats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.