Lågkonjunkturen har slagit hårt mot regionens konsultbolag som nischat sig mot öppen källkod, som Linux och MySQL. Många har tvingats till neddragningar och omlagda strategier, men nu är optimismen tillbaka.
Beroendet av ett fåtal storkunder har gjort senaste åren svåra för konsulterna. Ett bolag som tog mycket stryk 2009 var hårdsatsande Redpill Linpro, med huvudkontor i Karlstad och ett tiotal anställda i Köpenhamn. Personalstyrkan har bantats med ett tjugotal till totalt 180 anställda i Skandinavien. I Köpenhamn rekryterar nu företaget åter från såväl danska som svenska sidan Sundet.
— Det är hög efterfrågan överallt nu och Köpenhamnskontoret är i ett stadium där vi planerar för fortsatt expansion, säger Redpill Linpros VD Anders Liling.
Så sent som i maj tog bolaget in 13 miljoner kronor i nytt rörelsekapital. Bland kunderna finns Köpenhamns flygplats, Telenor Danmark och Helsingborgs stad. Huvudägare är Sjätte AP-fonden.
Också de helt lokala spelarna sattes under hård press i lågkonjunkturen. Örestad Linux har minskat personalstyrkan från 16 till 7 anställda sedan Sony Ericsson dragit ner.
— Vi har lyckats bygga upp en ny kundbas. Från att i det närmaste ha varit ett bemanningsbolag till de stora arbetar vi nu med mindre företag, säger VD Patrik Gullstrand.
Hos Örestad Linux är Bokus, Beijer Tech och Saplo numera kunder.
Som Rapidus tidigare berättat sjönk Malmöbaserade Purple Scouts omsättning i fjol samtidigt som antalet anställda minskade något. Även Stickybit, med 17 anställda i Malmö, ser först nu ökade marginaler. 2010 landade omsättningen på elva miljoner kronor med en förlust på närmare en miljon.
— När konjunkturen gick ner valde vi att behålla personalen och har dragit den lasten de senaste åren. Under tredje och fjärde kvartalet räknar vi med att få upp lönsamheten till 20 procent, säger VD Fredrick Rybarczyk.
Joel Lyth