onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regional förankring viktig för tungt bankuppdrag

Kort sagt: Ett av de mest centrala jobben i skånska finanssektorn är ute på marknaden.
Ny VD för Sparbanken Öresund ska tillsättas. I rekryteringen väger ledarskap och regional förankring lika tungt som specifik bankerfarenhet. Rapidus listar fyra heta kandidater till toppjobbet.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

En kvarts miljon skåningar har en hyfsat viktig relation till honom, chefen för Sparbanken Öresund. Och utöver kunderna kommer många i indirekt kontakt med honom genom de pengar banken satsar i föreningsliv, forskning och samhälle i form av bidrag och sponsring. Det som är själva grunden i sparbanksidén.

Lars-Erik Skjutare har suttit som chef för Skånes största fristående sparbank sedan 1992. Nästa vår lämnar han jobbet. Utmaningarna för den som tar över är många, men möjligheten också stor att sätta ett betydande avtryck.

Bankkartan ser i dag helt annorlunda ut än för tre år sedan. Världen över har finanskrisen skördat offer, inte minst i Danmark. Men förutom att aktieraset i Swedbank satte sparbanksstiftelserna ur spel drabbades inte Skåne i någon större omfattning.

Istället har det varit strategiska ompositioneringar.

Sparbanken Syd i Ystad har brutit sig fri från Swedbank. I dagarna är det ett år sedan årsstämman stoppade ledningens plan på att gå med i Sparbanken Öresund, som Finn i Lund och Gripen i Ängelholm bildade genom fusion i november.

Redan 2006 talades det om att Lars-Erik Skjutare skulle lämna chefsjobbet på Finn, men han stannade kvar. När nu den första etappen i fusionsarbetet är i mål är det ett gyllene läge att tacka för sig.

Mycket är gjort och banken har rustats för framtiden, men mycket arbete återstår också.

Det nya bygget ska på allvar börja göra skäl för sitt namn och öppna filial i Danmark. Exakt hur det ska gå till står inte klart, och även om Skjutare skulle hinna inviga kontoret så ligger det tunga jobbet med att etablera en kundbas i Köpenhamn på hans efterträdare.

Vinterns reklambombardemang från Sparbanken Öresund handlade mycket om fortsatt småskalighet, jämfört med affärsjättar som Nordea och SEB. Fokus låg på den jordnära profil som Finn och Gripen hade på var sitt håll innan samgåendet.

Krisen i Sparbanken Syd, där konservativa huvudmän sablade ned fusionsplanerna, visar hur känslig frågan om lokal förankring är. När nu Sparbanken Öresund flyttat till Malmö och även satsar stort på private banking för de allra rikaste gäller det verkligen att jobba med varumärket från flera olika håll.

Fusionen öppnar för fler affärer på bland annat företagssidan, men konkurrensen är stentuff. Färs & Frosta Sparbank, med uppbackning från Swedbank, var snabba med att öppna nytt kontor i Lund när Finn flyttade huvudkontoret därifrån. Sparbanken Öresund öppnar å sin sida nytt i Malmö som är ett starkt fäste för Swedbank.

Vidare kan det falla på nya chefens bord att också expandera genom att släppa in fler delägare. Även om Syd fick backa i fusionsplanerna i fjol är ett samgående tänkbart på sikt.

Vem blir det då som tar över?

Vice VD Mats Nilsson har en bit kvar till pension och sägs ha en stark ställning i banken. Ledningsgruppen innehåller fler intressanta namn, men Rapidus tror ändå på en extern rekrytering. Friskt blod och föryngring är viktigt.

Det blir en person väl förankrad i det regionala näringslivet. Någon med erfarenhet av att driva etablerade rörelser med en historia. Dessa kvaliteter väger sannolikt lika tungt som just bankerfarenhet i CV:t.

En som passar in i kravprofilen och dessutom har starka band till det lokala föreningslivet är Per Samuelson, VD för Strålfors. Bolaget sysslar med informationslogistik och ägs av Posten. Samuelson har suttit som chef i drygt tio år. Han bor i Lund, är 54 år och har styrelseuppdrag i Lugi.

Peter Aru är ett annat toppnamn i regionen. Under våren har han lämnat jobbet som koncernchef för Cardo efter att bolaget köpts upp av Assa Abloy. Är tidigare VD för dörrföretaget Besam i Landskrona och har lång finansiell erfarenhet.

Väljer styrelsen att gå mer efter branschkompetens finns Ingrid Jönsson, regionchef på SEB i södra Sverige. Hon har styrelseerfarenhet från bland annat Nyföretagarcentrum i Lund och har varit på SEB i drygt 30 år. Dags för ett ombyte?

På marknaden finns också Lars Andersson. Han är 52 år och slutade som VD för Sparbanken Syd i höstas. Andersson var en av krafterna bakom fusionsplanerna med Sparbanken Öresund. Som tidigare regionchef för Finn vore jobbet rena rama bumerangen.

Kort sagt: Ett av de mest centrala jobben i skånska finanssektorn är ute på marknaden. Ny VD för Sparbanken Öresund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.