fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regional förankring viktig för tungt bankuppdrag

Kort sagt: Ett av de mest centrala jobben i skånska finanssektorn är ute på marknaden.
Ny VD för Sparbanken Öresund ska tillsättas. I rekryteringen väger ledarskap och regional förankring lika tungt som specifik bankerfarenhet. Rapidus listar fyra heta kandidater till toppjobbet.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

En kvarts miljon skåningar har en hyfsat viktig relation till honom, chefen för Sparbanken Öresund. Och utöver kunderna kommer många i indirekt kontakt med honom genom de pengar banken satsar i föreningsliv, forskning och samhälle i form av bidrag och sponsring. Det som är själva grunden i sparbanksidén.

Lars-Erik Skjutare har suttit som chef för Skånes största fristående sparbank sedan 1992. Nästa vår lämnar han jobbet. Utmaningarna för den som tar över är många, men möjligheten också stor att sätta ett betydande avtryck.

Bankkartan ser i dag helt annorlunda ut än för tre år sedan. Världen över har finanskrisen skördat offer, inte minst i Danmark. Men förutom att aktieraset i Swedbank satte sparbanksstiftelserna ur spel drabbades inte Skåne i någon större omfattning.

Istället har det varit strategiska ompositioneringar.

Sparbanken Syd i Ystad har brutit sig fri från Swedbank. I dagarna är det ett år sedan årsstämman stoppade ledningens plan på att gå med i Sparbanken Öresund, som Finn i Lund och Gripen i Ängelholm bildade genom fusion i november.

Redan 2006 talades det om att Lars-Erik Skjutare skulle lämna chefsjobbet på Finn, men han stannade kvar. När nu den första etappen i fusionsarbetet är i mål är det ett gyllene läge att tacka för sig.

Mycket är gjort och banken har rustats för framtiden, men mycket arbete återstår också.

Det nya bygget ska på allvar börja göra skäl för sitt namn och öppna filial i Danmark. Exakt hur det ska gå till står inte klart, och även om Skjutare skulle hinna inviga kontoret så ligger det tunga jobbet med att etablera en kundbas i Köpenhamn på hans efterträdare.

Vinterns reklambombardemang från Sparbanken Öresund handlade mycket om fortsatt småskalighet, jämfört med affärsjättar som Nordea och SEB. Fokus låg på den jordnära profil som Finn och Gripen hade på var sitt håll innan samgåendet.

Krisen i Sparbanken Syd, där konservativa huvudmän sablade ned fusionsplanerna, visar hur känslig frågan om lokal förankring är. När nu Sparbanken Öresund flyttat till Malmö och även satsar stort på private banking för de allra rikaste gäller det verkligen att jobba med varumärket från flera olika håll.

Fusionen öppnar för fler affärer på bland annat företagssidan, men konkurrensen är stentuff. Färs & Frosta Sparbank, med uppbackning från Swedbank, var snabba med att öppna nytt kontor i Lund när Finn flyttade huvudkontoret därifrån. Sparbanken Öresund öppnar å sin sida nytt i Malmö som är ett starkt fäste för Swedbank.

Vidare kan det falla på nya chefens bord att också expandera genom att släppa in fler delägare. Även om Syd fick backa i fusionsplanerna i fjol är ett samgående tänkbart på sikt.

Vem blir det då som tar över?

Vice VD Mats Nilsson har en bit kvar till pension och sägs ha en stark ställning i banken. Ledningsgruppen innehåller fler intressanta namn, men Rapidus tror ändå på en extern rekrytering. Friskt blod och föryngring är viktigt.

Det blir en person väl förankrad i det regionala näringslivet. Någon med erfarenhet av att driva etablerade rörelser med en historia. Dessa kvaliteter väger sannolikt lika tungt som just bankerfarenhet i CV:t.

En som passar in i kravprofilen och dessutom har starka band till det lokala föreningslivet är Per Samuelson, VD för Strålfors. Bolaget sysslar med informationslogistik och ägs av Posten. Samuelson har suttit som chef i drygt tio år. Han bor i Lund, är 54 år och har styrelseuppdrag i Lugi.

Peter Aru är ett annat toppnamn i regionen. Under våren har han lämnat jobbet som koncernchef för Cardo efter att bolaget köpts upp av Assa Abloy. Är tidigare VD för dörrföretaget Besam i Landskrona och har lång finansiell erfarenhet.

Väljer styrelsen att gå mer efter branschkompetens finns Ingrid Jönsson, regionchef på SEB i södra Sverige. Hon har styrelseerfarenhet från bland annat Nyföretagarcentrum i Lund och har varit på SEB i drygt 30 år. Dags för ett ombyte?

På marknaden finns också Lars Andersson. Han är 52 år och slutade som VD för Sparbanken Syd i höstas. Andersson var en av krafterna bakom fusionsplanerna med Sparbanken Öresund. Som tidigare regionchef för Finn vore jobbet rena rama bumerangen.

Kort sagt: Ett av de mest centrala jobben i skånska finanssektorn är ute på marknaden. Ny VD för Sparbanken Öresund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.