fredag 19 april 2024

inloggad som

Fartkontroller i tunneln blir permanenta

Efter första månaden med regelbundna fartkontroller i Öresundsbrons tunnel har 25 bilister lappats för hastigheter upp till 150 km/h. Efter att försöksperioden avslutats blir kontrollerna nu permanenta, samtidigt som Köpenhamnspolisen fortsätter att lobba för fasta fartkameror.

Såväl Öresundsbrons ledning som bilisterna själva har länge efterfrågat regelbundna fartkontroller i tunneln, uppger Jopas Wulff, chef för brons trafikcentral. Fasta fartkameror har satts upp för enstaka försök och utvärdering på olika håll i Danmark, men är generellt sett inte tillåtna. Ändringar av reglerna har hittills stannat vid utredningar.

Under tiden har dock Köpenhamnspolisen funnit en lösning där poliser gör mätningar med kamera och laser från tunnelns nöddörrar. Resultatet från den månadslånga provperioden i april blev så lyckat att Köpenhamnspolisen bestämt sig för att fortsätta även framöver.

Säkerhetsaspekten är fortfarande ett problem, varför speciella barriärer satts upp för att skydda poliserna. Likaså måste man övervaka att vansinnesförare inte orsakar olyckor genom snabba inbromsningar vid åsynen av polisen.

— Därför vill vi gärna ha fasta kameror uppsatta, säger Jens Jespersen, operativ chef för Köpenhamnspolisens avdelning på Amager.

Den segdragna processen för fartkontroller bör bli en läxa vid bygget av Fehmarn Bältförbindelsen, menar Jens Jespersen.

— Där bör man tänka in fartkontroller i den nya tunneln redan från början, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Efter första månaden med regelbundna fartkontroller i Öresundsbrons tunnel har 25 bilister lappats för hastigheter upp till 150 km/h. Efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.