lördag 18 maj 2024

inloggad som

Var tredje får gå från Novozymes Lundabolag

34 anställda berörs när Novozymes dotterbolag i Lund ska banta personalstyrkan. Orsaken är ett skrotat projekt med franska läkemedelsjätten Sanofi-Aventis, till vilket Lundabolaget leverat material för kliniska prövningar.

Novozymes Biopharma tillverkar biologiska substanser för läkemedels- och bioteknikindustrin genom rening och fermentering. Vid årsskiftet blev det klart att Sanofi-Aventis avslutar sitt gemensamma projekt med Novozymes. Följderna blir stora för Novozymes Biopharma.

— Tyvärr är vi tvungna att anpassa vår styrka. Jag bedömer att vi efter de här nedskärningarna har en sund storlek på organisationen, säger Novozymes Biopharmas VD Mikael Bundgaard-Nielsen. 

Framöver kommer fokus i Lund att ligga på produktion till Novozymes egna produkter.

Neddragning blir ännu ett slag mot den hårt drabbade life science-branschen i Skåne, där AstraZeneca avvecklar i Lund och Acadia Pharmaceuticals lagt ner sin anläggning i Malmö.

Novozymes Biopharma har i dag 100 anställda. Av de 34 som berörs av neddragningen har tre fått nya jobb inom koncernen. De första varslen verkställs redan till sommaren medan vissa anställda jobbar kvar till årsskiftet.

Senaste decenniet har Novozymes gjort stora investeringar i sin anläggning i Lund och enligt VD Mikael Bundgaard-Nielsen är det inte aktuellt att söka nya lokaler även om personalstyrkan nu krymper.

Novozymes har totalt närmare 5.400 anställda runt om i världen. Koncernen är noterad på Köpenhamnsbörsen och omsatte 2,7 miljarder danska kronor under första kvartalet, med en vinst före skatt på 645 miljoner danska kronor.

Joel Lyth

34 anställda berörs när Novozymes dotterbolag i Lund ska banta personalstyrkan. Orsaken är ett skrotat projekt med franska läkemedelsjätten Sanofi-Aventis, till vilket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]