lördag 20 april 2024

inloggad som

Analys: Därför flockas investerarna runt Glo

Kort sagt: Nanoteknikbolaget Glo spelar just nu i en egen liga vad gäller att hitta tunga finansiärer. Vägen till slutkund är fortfarande lång men håll utkik, för något stort kan vara på gång. Här är snabbguiden till ett av regionens hetaste teknikprojekt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus kunde förra veckan berätta att familjen Wallenberg går in med 30 miljoner kronor i utvecklingen av lysdioder i Ideonbolaget Glo. Pengarna kommer från högsta nivå i Wallenberggruppen, förvaltningsbolaget Foundation Asset Management.

Därmed sällar sig Sveriges kanske tyngsta investerarsfär till en grupp namnkunniga riskkapitalister som tror sig ha upptäckt något stort.

Vad är det de har investerat i?

Glo utvecklar energisnåla lysdioder, baserade på nanoteknik. Det handlar om pyttesmå trådar av halvledarmaterial som odlas fram på speciella kiselplattor. Det hela ser ut som en spikmatta i miniatyr, där varje pelare fungerar som en stående diod.

Tillverkningsmetoden ska vara mycket kostnadseffektiv. Nanotrådarna växer på kiselsubstrat, istället för de dyrare materialen kiselkarbid och safir som vanligen används i vita ljusdioder. Just höga kostnader har hållit tillbaka dioder från att slå igenom brett inom allmänbelysning.

I dag har Glo ett trettiotal anställda och enheter i Lund, Lyngby utanför Köpenhamn och Sunnyvale i Kalifornien. Den primära kundgruppen är etablerade belysningsföretag som Osram, Siemens och Philips, som kan integrera produkterna eller tekniken i sitt eget sortiment.

Var kommer tekniken ifrån?

Den bygger på forskning vid internationellt erkända Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet. Professor Lars Samuelson inriktade sig tidigt på nanotrådar, vilket banade väg för generösa forskningsanslag och ett starkt patentpaket som numera ligger i Glos moderbolag Qunano.

Danske Bo Pedersen rekryterades år 2006 till Qunano för att ta forskningen till färdig produkt. I dotterbolaget Glo lades fokus på lysdioder medan Sol Voltaics inriktades på nanotrådar för solceller.

Sannolikt var det personliga kontakter från Bo Pedersens tidigare uppdrag på amerikanska Dorsal Networks som ledde till Teknoinvests första investering i Glo. Uppställningen Samuelson-Pedersen har sedan dess lockat ett koppel av finansiärer som sällan skådats i vår region.

Vilka är då investerarna?

Många uppstartsbolag sätter hoppet till det offentliga innovationssystemet, men bortsett från tidigt kapital från Luab har Glo med märkbart självförtroende gått direkt på internationella storspelare. Bolaget har tagit in över 300 miljoner kronor i utvecklingsmedel. Vid sidan av Wallenberg hittar vi både riskkapitalister och industriella aktörer bland ägarna:

* Wellington Partners. Riskkapitalbolag med 800 miljoner euro under förvaltning. Bland innehaven finns Spotify. Baserat i München och Zürich.

* VantagePoint Venture Partners. Förvaltar över 4,5 miljarder dollar. Bas i Silicon Valley.

* Hafslund Venture. Det norska kraftbolaget investerar även i innovationsbolag.

* Adger Energi Venture. Ytterligare ett energibolag från Norge.

* Teknoinvest. Oslobaserat riskkapitalbolag. Bland innehaven finns Bone Support i Lund och Exiqon i Vedbaek, norr om Köpenhamn.

* Provider Venture Partners. Förvaltar tre miljarder kronor. Investerade i bland annat Tradera. Bas i Stockholm.

* Nano Future Invest. Riskkapitalbolag i Oslo. Majoritetsägt av Ludvig Lorentzen AS som tidigare hade Carponovum i Lund bland innehaven.

Vad är egentligen så speciellt?

Målet är att erövra en bit av världsmarknaden för allmänbelysning. Förr användes lysdioder mest som indikationslampor, men faktum är att vita dioder drar mindre ström än glödlampor och lågenergilampor.

Glos konkurrensfördel är att de så avgörande tillverkningskostnaderna kan pressas. Bedömare menar att LED-belysning kommer att växa om den traditionella glödlampan om bara fem år.

Det handlar alltså om ett skifte från en teknik som i princip sett likadan ut i över 100 år. Det sker på en marknad som årligen omsätter mångmiljardbelopp. Bara en liten marknadsandel är guld värd, för att inte tala om den som tar täten i tillväxten. Ett gigantiskt lockbete för investerarna.

Vem leder Glo?

VD är amerikanskan Fariba Danesh. Hon tog jobbet i fjol och lämnade Nasdaq-noterade Avago Technologies där hon var divisionschef för fiberoptik. I företagsledningen finns även grundarna Lars Samuelson och Jonas Ohlsson.

Styrelseordförande är Kaj den Daas, tidigare ordförande för Philips belysningsdivision i USA. I styrelsen sitter också Magnus Ryde, veteran från halvledarindustrin, samt representanter från de flesta av ägarna.

Hur ser framtiden ut?

Senare i år ska de första prototyperna från Glo börja säljas in hos tillverkarna, men vägen till kommersiell framgång är fortsatt lång. Det är en öppen fråga om Glo ska licensiera ut tekniken eller bygga upp en verksamhet som komponentleverantör. Oavsett vilket så är konkurrensen benhård och branschjättarna driver sina egna projekt inom området.

Lund har fått successivt minskad betydelse för Glo. Fokus i kommande expansion är Silicon Valley — där grannarna heter Yahoo, Simco och Palm. Det är helt enkelt så att kompetensen som behövs inte finns här i Öresundsregionen.

Samtidigt har bakgrunden från Nanometerkonsortiet gett Glo en tidig identitet. Möjligheterna vid Max IV och ESS kan också bidra till att hålla kvar verksamheten på sikt, även om det inte är troligt att en större fabrik etableras här. Då ligger USA eller för den delen ett lågkostnadsland bättre till.

Företaget har hittills hållit låg profil, men investerarintresset skvallrar om möjligheterna. Det är dock en gigantisk utmaning att slå sig in som den stora leverantören av vita lysdioder. I slutänden kan Glo komma att bli en producent av mer nischade produkter, som de svårtillverkade gröna dioderna. Det forskas det också på i Lund.

Längre fram är ett uppköp av verksamheten tänkbart. Med Philips Lightings tidigare ordförande i spetsen för styrelsen ser det ut att vara snitslad bana för den holländska elektronikjätten.

Klicka på länken ”Relaterade artiklar” uppe till höger för att komma till Rapidus arkiv och läsa mer om Glo, Qunano och Sol Voltaics. Research till denna snabbanalys har Joel Persson gjort.

Kort sagt: Nanoteknikbolaget Glo spelar just nu i en egen liga vad gäller att hitta tunga finansiärer. Vägen till slutkund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.