torsdag 25 april 2024

inloggad som

Lundaforskare startar bolag kring hjärtdiagnos

Med 150.000 drabbade bara i Sverige ser forskarna bakom nystartade Cardiolund Research en jättemarknad för sitt diagnosstöd för förmaksflimmer. Till hösten ska de första kliniska resultaten vara färdiga.

Förmaksflimmer uppkommer då störningar i hjärtats signalsystem får förmaket att arbeta snabbt och okontrollerat, vilket bland annat sänker pumpkapaciteten och ökar risken för stroke. Ett flertal behandlingsmetoder finns, men för att hitta rätt metod för varje patient måste läkarna i dag prova sig fram. Det vill LTH-forskaren Martin Stridh och hans kollegor undvika med mjukvara som automatiskt analyserar patientens EKG-signal.

— Vi hittar signalens egenskaper, som frekvens och mönster i hjärtslagen, avvikelser och så vidare. Målet är att kunna se skillnad på patienterna och ge en individanpassad behandling, säger Martin Stridh.

Han har utvecklat tekniken tillsammans med Leif Sörnmo, professor vid institutionen för elektro- och informationsteknik vid Lunds tekniska högskola, samt Bertil Olsson, professor emeritus i kardiologi vid medicinska fakulteten. Mjukvaran testas nu på ett tiotal sjukhus i Europa och Kanada. Resultaten väntas till hösten och blir de gynnsamma kan tekniken därefter börja användas som diagnosstöd i vården.

Parallellt vidareutvecklas tekniken till ett komplett hårdvarusystem av niomannabolaget Epiq Life Science i Stockholm. Epiq är även huvudägare i nystartade Cardiolund Research, där patenten lagts.

I förlängningen ser Martin Stridh större användningsrområden för Cardiolund Researchs mjukvara. Att automatisk extrahera egenskaper ur EKG-signaler gör det enklare att sortera och söka i stora mängder medicinsk data. Bolaget skissar redan på en prenumerationsmodell för sådana tjänster.

— Jag tror att de första intäkterna kommer via analystjänsterna, kanske från ett läkemedelsföretag som vill analysera databaser med EKG-signaler, säger Martin Stridh.

Erik Olausson

Med 150.000 drabbade bara i Sverige ser forskarna bakom nystartade Cardiolund Research en jättemarknad för sitt diagnosstöd för förmaksflimmer. Till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.