torsdag 25 april 2024

inloggad som

ViroGates letar 20 miljoner till snabbtest

|  
|  

Medicinteknikbolaget ViroGates i Birkerød norr om Köpenhamn har just inlett en kapitalresningsrunda för att plocka in uppåt 20 miljoner danska kronor innan året är slut.

— Kapitalet kommer vi behöva till en rad satsningar, bland annat att säkra att vårt nya snabbtest får kommersiell framgång, säger Jakob Knudsen, som tog över VD-posten i mitten på mars.

ViroGates test suPARnostic mäter halten av det kroppsegna ämnet suPAR, som påvisar inflammation och därmed aktivering av immunsystemet. Det är bland annat värdefullt på intensivvårdsavdelningar, men biomarkören har även visat sig vara intressant vid screening av livsstilssjukdomar.

Orginalversionen av testet ger en mer omfattande och precis analys, men tar ett antal timmar. Snabbtestet, som är tänkt att lanseras under tredje kvartalet, ska fungera som ett komplement och kunna ge svar inom 15 minuter.

Enligt Jakob Knudsen har bristen på resultat från större studier gjort att merparten av ViroGates försäljning hittills gått till forskningsförsök. Eftersom både köparen och ViroGates har nytta av resultaten från sådana försök har många exemplar av testet reats ut och intäkterna i bolaget är hittills ”inte översvallande”. Trots det är Jakob Knudsen optimistisk, bland annat efter ett internationellt symposium som hölls i Köpenhamn nyligen med 100-talet forskare där ett flertal lovande resultat med suPARnostic presenterades.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Medicinteknikbolaget ViroGates i Birkerød norr om Köpenhamn har just inlett en kapitalresningsrunda för att plocka in uppåt 20 miljoner danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.