fredag 19 april 2024

inloggad som

Promedvi i konkurs — patenten kan säljas

Ideonbolaget Promedvi har försatts i konkurs. Trots uppmärksammade leveranser till såväl Malmö FF som Inter och Manchester United kom försäljningen av bolagets vibrerande balansplattor aldrig upp i tillräckliga volymer, och nu är pengarna slut. 

Kaj Laserow, uppfinnaren bakom balansplattan och delägare i medicinteknikbolaget, hoppas att patenten ska kunna säljas till någon större aktör.

— Alla som använder vår produkt är nöjda, och nu presenteras snart en forskningsrapport som visar goda resultat av balansplattan. Vi har några spekulanter på patenten och får vi bara in någon med tillräckliga muskler så kan det bli en fantastisk utveckling, säger han. 

Promedvis platta Vibrosphere används för träning och medicinsk rehabilitering och har sålts i Sverige, Frankrike, Belgien, Spanien, Tyskland och USA. 2008 var omsättningen drygt fem miljoner kronor men siffran halverades 2009. Enligt Kaj Laserow berodde det framför allt på den ekonomiska krisen. En stor, tilltänkt kund bytte strategi och satsade uteslutande på sina egna produkter vilket fick underleverantörer att sälja ut sina lager. Det sänkte affärerna för Promedvi, som tvingades säga upp merparten av personalen.

I höstas lämnade VD Sigrun Axelsson bolaget för att istället bli chef för medicinteknikbolaget SensoDetect. Enligt Kaj Laserow ökade intresset för Promedvis produkt under förra året, men verksamheten saknade pengar för marknadsföring och försäljning.

Kaj Laserow ägde 20 procent av Promedvi. Resten av andelarna tillhörde styrelseordföranden Mats Cremon och tidigare styrelsemedlemmen Håkan Mårtensson som båda investerat genom bolaget Augmenta Venture Partners.

Lisa Kirsebom

Ideonbolaget Promedvi har försatts i konkurs. Trots uppmärksammade leveranser till såväl Malmö FF som Inter och Manchester United kom försäljningen av bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.