fredag 3 maj 2024

inloggad som

Wallenbergarna satsar 30 miljoner på nanoteknik i Glo

Glo fortsätter att samla på sig tunga investerare. Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenberg är senaste nya delägaren i lysdiodföretaget i Lund. I en pågående nyemission satsar familjen runt 30 miljoner kronor i verksamheten.

Investeringen görs genom Foundation Asset Management (FAM) som förvaltar Wallenbergstiftelsens pengar. I FAM:s portfölj finns bland andra SEB och SKF, men också nyligen noterade Karolinska Development.

Totalt tar Glo nu in knappt 40 miljoner kronor i en emissionsrunda där även nuvarande ägare som norska Hafslund Venture och Nano Future Invest deltar.

— Vi är mitt inne i investeringsprocessen och jag kan inte kommentera det närmare nu, säger FAM:s VD Lars Wedenborn.

Inte heller Glo:s VD Fariba Danesh vill i dagsläget kommentera investeringen med hänvisning till att diskussioner förs även kring systerbolaget Sol Voltaics. Men i ett styrelseprotokoll från mars som Rapidus tagit del av framgår att Wallenbergarna är nya ägare.

Glo har utvecklat en metod för kostnadseffektiv tillverkning av lysdioder, vilket kan bana väg för att dioder tar en större andel av världsmarknaden för allmänbelysning. Metoden använder nanotrådar som odlas på kiselplattor, en teknik som utvecklats vid Nanometerkonsortiet i Lund.

Förutom huvudkontoret på Ideon har Glo filial i San Francisco och danska Lyngby, sammanlagt med ett trettiotal anställda. I ägarlistan finns sedan tidigare investeringsbolag som Provider, VantagePoint och Spotify-ägaren Wellington Partners. Så sent som i höstas tog Glo in 170 miljoner kronor i riskkapital från dessa.

I samband med den senaste emissionen kliver Hafslund Ventures VD Tore Schiøtz in i styrelsen och ersätter Rasmus Hansson, också från Hafslund.

Joel Lyth

Glo fortsätter att samla på sig tunga investerare. Rapidus kan i dag avslöja att familjen Wallenberg är senaste nya delägaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.