torsdag 25 april 2024

inloggad som

Redhawkschef backar upp enzymbolag

Bioteknikbolaget Enzymatica i Löddeköpinge genomför en emission under april och maj där man siktar på att ta in 7,5 miljoner kronor. En tredjedel är redan säkrad från personer som står nära bolaget, bland dem Malmö Redhawks avgående VD Magnus Sallbring och styrketräningskändisarna Kristin och Magnus Samuelsson — ”världens starkaste man”. I juni ska bolaget noteras på AktieTorget.

Enzymatica grundades 2007 och utvecklar enzymbaserade produkter som ska motverka infektioner. Verksamheten bygger på ett enzym kallat Penzyme som finns naturligt i djuphavstorsk. I grunden ligger forskning vid Islands universitet av bland andra professor Jón Bragi Bjarnason, som grundat det isländska forskningsbolaget Zymetech. 

Zymetech äger patentet på Penzyme men genomför ingen egen produktutveckling och just nu är Enzymatica den enda kommersiella partnern. Enzymatica har global rätt att utveckla egna varumärken kring enzymet, och ensamrätt i Norden för användningen mot förkylning och influensa.

I höstas började Enzymatica sälja sina produkter i hälsokostbutiker, bland annat en munspray mot förkylning och ett tuggummi mot karies. Målet är att sälja i apotek till hösten. Ishockeylaget Malmö Redhawks har testat sprayen och en kommande produkt, en sårläkande gel.

— De hade ett ganska högt snitt spelare i A-lagstruppen som inte stod på isen på grund av hudåkommor, förkylning eller influensa. De såg drastiskt förbättrat resultat under hösten, säger Enzymaticas VD Michael Christensen.

Till hösten lanseras en ny produktserie och 2012 är målet att etablera Enzymatica i alla nordiska länder. Bolaget ägs i dag av styrelsen, Magnus Samuelsson och Lundabolaget Humea.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget Enzymatica i Löddeköpinge genomför en emission under april och maj där man siktar på att ta in 7,5 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.