fredag 17 maj 2024

inloggad som

Sten K Johnson donerar 20 miljoner till entreprenörcenter

Ett nytt entreprenörskapscentrum skapas vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet. Satsningen får en kickstart genom en donation på 20 miljoner kronor över fyra år från finansmannen Sten K Johnson.

Pengarna ska bland annat stödja centrets internationella inriktning och två nya entreprenörskapsutbildningar, som startar i höst.

Entreprenörskapscentret väntas invigas kring månadsskiftet augusti/september och ska komplettera Vinnovastödda Circle, som sysslar med innovationsforskning. 

— Till skillnad från Circle, som är inriktat mot makroekonomisk forskning, så ska det nya centrat främst fokusera på utbildning och enskilda projekt, säger Hans Landström, professor vid företagsekonomiska institutionen.

Höstens två nya utbildningar består av en tvärvetenskaplig kurs för studenter från universitetets alla olika fakulteter, samt en ny mastersutbildning i intraprenörskap – alltså entreprenörskap i redan existerande organisationer.

Redan i dag samarbetar Ekonomihögskolan med Babson College i USA, Xinjianguniversitetet i Kina och Handelshögskolan i Wien. Enligt Hans Landström möjliggör donationen ett ännu större utbyte av bland annat studenter och lärare.

Sten K Johnson är utbildad civilekonom vid Lunds universitet och har tidigare donerat pengar till en professur i violin vid Musikhögskolan i Malmö. Han är koncernchef och storägare i börsnterade Midway Holding men har även investerat i innovationsbolag som Beepsend, LifeAssays och Malmöbaserade MusicalEar.

Anders Frick

Ett nytt entreprenörskapscentrum skapas vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet. Satsningen får en kickstart genom en donation på 20 miljoner kronor över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad