torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Nordiskt datorspelsprogram förlängs med halverad budget

|  
|  ,

Det blir förlängning av det nordiska datorspelprogrammet Nordic Game som styrs från Malmö. Men budgeten blir i det närmaste halverad, från 11 till 6,5 miljoner danska kronor per år. Dessutom införs krav på breddad finansiering från branschen.

Programmet startade 2006 och drivs på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Projektets tidigare finansiering löper ut vid slutet av året, men förlängs nu med ytterligare fyra år.

— Det är såklart bra att det blir en fortsättning av programmet. Samtidigt minskar den totala budgeten till 26 miljoner och vi behöver nu planera för hur de pengarna bäst kan användas, säger Jacob Riis, pressansvarig för Nordic Game.

En anledning till det fortsatta stödet är genomslaget av den populära spelkonferens som Nordic Game arrangerar varje år. Men samtidigt ställer ministrarna krav på att verksamheten breddas — både ekonomiskt och geografiskt.

— Datorspel är ett centralt upplevelseverktyg för barn och unga, och det är viktigt att det produceras spel på nordiska språk, säger Per Lundgren, mediepolitisk rådgivare på Nordiska ministerrådet.

Han påpekar även att EU-kommissionens nya medieprogram, som lanseras 2014, kan komma att påverka spelprogrammets verksamhet.

Anders Frick

Det blir förlängning av det nordiska datorspelprogrammet Nordic Game som styrs från Malmö. Men budgeten blir i det närmaste halverad, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]