söndag 19 maj 2024

inloggad som

Exit i Kaleido ger storvinst för Vækstfonden

I veckan blev det klart att kinesiska AAC Acoustic Technologies köper ytterligare en del av optiktillverkaren Kaleido Technology i Farum. Med den senaste affären äger AAC Acoustic 71 procent av aktierna i Kaleido där Symbion och Vækstfonden nu helt sålt av sitt ägande. 

De fyra huvudägarna, däribland Vækstfonden, hade innan AAC:s intåg investerat 30 miljoner danska kronor i verksamheten. Den totala köpeskillingen i affären, där ännu en andel ska säljas under året, ligger på ett tresiffrigt miljonbelopp.

När AAC Acoustic köpte 32 procent av Kaleido Technologies förra året var det ett av få exempel på kinesiska investeringar i Danmark. Redan då fanns intentionen att köpa hela verksamheten. I samband med att andra delen av affären nu genomförs tar Stephen Chan och H Kim, finanschef respektive forskningschef på AAC Acoustic, plats i Kaleidos styrelse.

Kaleido har utvecklat en kostnadseffektiv metod att gjuta asfäriska glaslinser. Metoden liknar den som används vid tillverkning av integrerade kretsar på kiselplattor. Redan i dag finns kunder inom den tunga tillverkningsindustrin som BMW, men siktet är inställt på mobilbranschen.

— Uppköpet sker efter att vissa mål är uppnådda. Fokus nu ligger på att använda vår teknik för att ta fram optik till kameramobiler, det är där den stora marknadspotentialen finns. Under första kvartalet 2012 ska vi ha en färdig produkt, säger Kaleidos VD Per Eld Ibsen.

Sedan i juni har antalet anställda i Farum växt från nio till nitton. Forskningen sker främst i Danmark medan produktionen ska förläggas i Kina. 

Kvar av de ursprungliga ägarna är Pi Consult & Invest, anställda samt V-Invest, en samling affärsänglar.

Joel Lyth

I veckan blev det klart att kinesiska AAC Acoustic Technologies köper ytterligare en del av optiktillverkaren Kaleido Technology i Farum. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]